PETA, People for the Ethical Treatment of Animals, har låtit sig inspireras av den nyss släppta Starcraft II: Heart of the Swarm för sin senaste kampanj. Joel Bartlett som är ansvarig för PETAs marknadsföringsstrategier, och som själv spelar datorspel, skriver att PETA för denna gång kommer benämna sig som Terrans for the Ethical Treatment of Zerglings. Detta i ett försök att påminnna spelare världen över att även varelser som är väldigt olika oss förtjänar medkänsla. Kanske lättare sagt än gjort när en flock zerglings har omringat din bostad.

I boken Starcraft: Liberty’s Crusade har en händelse etsat sig fast för eviga tider i mitt minne. Bokens huvudperson, Michael Daniel Liberty eskorteras av den resocialiserade löjtnanten Emily Swallow när de blir attackerade av utomjordiska varelser, Zerg. Slutstriden involverar att Emily nästan helt faller ner genom golvet och underifrån blir angripen. När hon väl dör återstår bara den övre delen av hennes kropp. Resten är uppäten. Kanske inte de mysigaste av varelser med andra ord?

PETAZerg

Zerg är kanske varken ulliga, gulliga, mjuka, gosiga eller kärvänliga men deras för oss främmande likar här på jorden förtjänar att uppmärksammas enligt Joel Bartlett. Han menar att djur som vi kan ha svårare att identifiera oss med, såsom spindlar, krokodiler och ormar också är kännande varelser och inte några att bara använda, exempelvis till prydnader och kläder. Joel avslutar med att filosofera över tanken på om Zerg någon gång skulle dela världen med oss och föreslår att vi ska lämna stridsskeppen hemma i hangaren. Istället förespråkar han förståelse och respekt, och skriver: ”…look at the cute Zergling! How could anyone ever want to hurt a Zergling?”. Vi får verkligen hoppas att Zerg i denna potenitella verklighet hyser samma förhoppningar och välvilja som vi.

Skämt åsido har Joel Bartlett en poäng. Det krävs inte mycket tankearbete för att förstå att vi hellre räddar söta djur än subjektivt fula djur. Många slår hellre ihjäl en spindel med en tidning än att försiktigt lyfta ut den ur huset. Som jag skrivit i min tidigare artikel om PETAs försök att stoppa digital valjakt är det stor skillnad på digitala djur och riktiga djur. Med andra ord råder jag er som spelar som Terran eller Protoss att snarast avdöda samtliga Zerg men däremot vara rädda om de varelser som finns här i vår värld. Och i väntan på att Zerg invaderar vår planet råder jag er att lägga in Anticimex nummer i mobiltelefonen.