Du som ber om spänning se på Ankliv, woo… Ok, nu räcker det med textbaserad sång för min del. Veckans soundtrack handlar som ni kanske förstår om det gamla NES-spelet DuckTales. Ett spel jag har många glada minnen ifrån, bland annat så var det ett av de första spelen jag köpte för egna pengar, samt att det hade en svårighetsgrad som verkligen föll mig i smaken. Men kan musiken till ett spel baserat på en Disney-licens vara något att ha?

Det första man hör när spelet startar är inget annat än en tolkning av tv-seriens introlåt, framförd med NES ganska begränsade, men ack så underbara, ljudchip. Capcom, vilka var de som stod för de flesta Disney-licensspelen under 90-talet, har verkligen lyckats konvertera introlåten i riktigt hög kvalité, och på något mystiskt vis föredrar jag nästan den här simpla versionen framför den Disney-producerade varianten.

Spelet har inte allt för många nivåer, så utbudet av musik är väldigt begränsat, det är dock så pass bra att jag vill ha med det i den här serien. Spelets kanske mest kända låt, förutom introt, kan vara låten som spelas på The Moon. Låten börjar lugnt och fint, och den slingan man hör precis i början ligger kvar i bakgrunden under nästan hela låten.  Jag har alltid haft lite svårt att beskriva vilka känslor den här låten väcker hos mig då den både känns glad och lite dyster om vartannat. Låten förstördes lite för mig när Brentalfloss gjorde en variant med sång till. Inte för att den versionen är dålig, tvärt om, har du inte hört den bör du genast göra det. Jag råkade bara lyssna på den några gånger för mycket, vilket resulterade i att jag har svårt att höra originalet av den utan att försöka sjunga med.

Den andra av mina två favoritlåtar är den som spelas i Transylvania. Precis som namnet antyder handlar det här om en lite läskigare nivå, full med spöken och mumier. Låten som spelas bär med sig det budskapet rätt bra och är riktigt härlig att lyssna på. Både de här nivån och den tidigare är lätta att gå vilse på första gången man spelar, vilket gör att man får höra de härliga melodierna extra mycket, och än har jag inte tröttnat på någon av dem.

The Amazon, The Himalayas och African Mines har även de riktiga härliga låtar, men de når inte riktigt lika högt upp som de tidigare nämnda. Men vem vet, det kanske ändras när jag spelat de lika mycket som de tidigare? Den enda låten jag har lite svårt för är den som spelas när Sigge McKvack kommer och hämtar von Anka med sin helikopter. Den är väl inte det sämsta jag hört, men slipper jag lyssna på den så gör det inget. Den sista låten jag  vill nämna är Boss Battle-låten som är väldigt ”bas”-baserat där en basgång ligger i fokus snarare än melodier. Riktigt härlig låt som avslutas med en fanfar som passar perfekt ihop med den låten när bossen är besegrad och von Anka hittar sin skatt.

Vill du vara med och påverka vad som kommer vara med i kommande veckors ”Veckans Soundtrack”? Skicka då ett mail till marcus.nilsson@ctrlaltelite.se så kommer jag försöka kolla upp din rekommendation så fort som möjligt. Var gärna så detaljerad som möjligt med vad du gillar med soundtracket i fråga och självklart kommer den som rekommenderar något nämnas i texten.