Folk tycker om att spekulera. Folk tycker om att diskutera och folk tycker även om att trolla. Det är ett faktum, det ligger i vår mänskliga natur. Men det är inte alla gånger folk har speciellt smarta saker att säga, diskutera eller totalt vara sålda på. Lägg då även till egenskapen och viljan att försöka få den andra personen/personerna att förstå att det är rätt som dom nu tycker.

Det här är absolut ingen som vi gamers är ensamma om, det kan handla om religion, bilar ja nästan vad som helst. Men nu är det just spel och gamers jag vill fokusera på. Låt oss åka bakåt i tiden långt tillbaka. Du går på dagis och du pratar med din vän om Turtles, dom flesta av oss vet att det finns FYRA stycken Turtles, men din kompis envisas som in i helvete på att det finns en till. Det blir snabbt stökigt och efter en stund börjar ni nästan slåss följt av att mamma eller pappa kommer och hämtar er på dagis. Det är i detta moment det plötsligt händer.

”Mamma visst finns det en femte turtle!!?”

”Ja absolut gubben”

”JAG SA JU DET!”

Just där var man som liten ägd i 99 fall av 100. Jag vågar erkänna att jag vart det iaf. Inte var man uppkäftig mot vuxna när jag var liten, och jag skulle inte ställt mig och sagt: ”Ursäkta Martins mamma men du har ju uppenbarligen fel! Alla vet att du misstar Splinter som är en råtta för en Turtle vilket är fel fel fel…”

Senare i livet kommer spelen in i mitt liv och jag tillsammans med en klasskamrat i tredje klass spelar Super Mario World till Snes. (Kom ihåg att Internet inte var tillgängligt för allmänheten på den här tiden, och speltidningar var sjukt dyra och amerikanska) Helt plötsligt börjar vi hitta alternativa utgångar på olika banor, fatta va häftigt det var!? Att det fanns en specialbana som ändrade spelet rejält vid avklarandet hade vi förstås ingen som helst aning om, men det var själva grejen i sig.

Dagen efter i skolan berättade vi stolt för våra kompisar att vi hade hittat dessa hemligheter. Vad var reaktionen? ”va häftigt!?” nej det var: ”Min storebror har redan klarat allt det där” eller ”ni ljuger” (och nån hittepåhistoria m.m.) men när man är såpass ung har man sällan lika enkelt att motbevisa som man har idag.

Två år senare sker det igen fast denna gång mellan mig och en gammal god vän. Vi spelar Street Fighter II och han säger plötsligt: ”Du vet att Ken är en tjej va?” och Chun Li är Blankas mamma! Jag svarar ”näää Ken är en kille juh! och Blankas mamma ser man ju i slutet när man klarar spelet med Blanka!” Efter 30 min argumentation bestämmer vi oss för att vi inte alls är bästa vänner längre och Street Fighter II spelar jag inte igen på flera år.

Plötsligt går jag i sjätte klass och har flyttat från där jag är uppväxt och börjar i en ny skola. Dom flesta vet att det kan vara jättejobbigt när läraren säger ”Idag har vi en ny elev i skolan, han heter David. Hälsa på varandra.” En falsk känsla uppstår liksom och det blir ofta en rätt dålig start. Nåväl, jag ska inte gå in i detalj men efter några dagar hade jag halva skolan hemma hos mig som spelade Mortal Kombat II till Super Nintendo. Spel kan vara både bra och negativa, där det handlar om vem som använder dom och i vilket syfte tillsammans med föräldrar som självklart bär ett stort ansvar. Jag blev aldrig våldsam av Mortal Kombat, Killer Instinct, Doom eller annat våldsspel. Jag förstod att det bara var ett spel, men det är det inte alla som gör och det är inget vi ska gå in på här och nu; jag fortsätter med det jag ville komma till istället.

mkchaps

Idag har vi Facebook, vi har MSN, vi har skype, vi har Mobiltelefoner och annat som når oss konstant även om vi stänger av det. Vi  är nästan uppkopplade 24/7. När man numera arbetar med spel så kommer även ett stort ansvar. Folk frågar om saker du kanske vet men inte får berätta om p.g.a. embargon m.m. men ännu mer vill folk trycka på sina synpunkter och tycka väldigt mycket om dig och det du gör. Det är väldigt tröttsamt men belöningarna är större, men vårt eviga jagande efter att ha rätt, hävda oss och bete oss som nötter är lika stort idag som det var för 20 år sedan. Så nästa gång du ger dig in i en diskussion du vet inte tjänar så mycket till, tänk då på detta: Den kan innehålla spår av nötter.