Året var 1998, några veckor innan julafton. Jag hade lyckats tjata till mig en väldigt speciell julklapp från min mor. Det var det första Zelda-spelet sedan A Link to the Past och Link’s Awakening, två spel som då var bland det bästa jag hade spelat. Det speciella med just The Legend of Zelda: Ocarina of Time, var att det var det första Zelda-spelet att göras i 3D, och Super Mario 64 var ju riktigt bra, så förväntningarna var på topp. På något sätt lyckades jag få min mor att låta mig spela spelet tidigare, och när julafton väl kom var jag allt bra nära slutet, men det är än idag än av de julklappar jag alltid kommer minnas. Det var inte bara grafiken och storyn som var något alldeles extra, utan även musiken.

Jag har tidigare nämnt väldigt stämningsfulla låtar, Ocarina of Times musik kan nästan beskrivas som en fullträff när det kommer till just den biten. Låtarna passar bara så bra in där de spelas och det är en ren fröjd att spela det. Även om grafiken kanske inte har åldrats särskilt bra håller musiken än idag, i alla fall för min del.

Det tog tyvärr ett tag innan jag faktiskt fick höra det mysiga ledmotivet till spelet, mycket på grund av att jag alltid tryckte bort titelskärmen så fort jag kunde bara för att kunna fortsätta spela. Det är dock en av låtarna man bör ha hört. Den lugna flöjtmelodin och ackompanjerat av ett ensamt piano räcker för att trollbinda mig och många andra. Jag misstänker att den populäraste låten i spelet är Gerudo Valley, en låt som till skillnad från introlåten är snabb och framförs av gitarr och trumpet. Jag vet inte exakt vad det är som gör att man faller för den härliga melodin, men på något sätt fick den mig att orka igenom en ganska påfrestande del av spelet.

Av de ocarina-låtar man lär sig under spelets gång är det nog Song of Time jag minns bäst. Samma låt spelas i Temple of Time, skillnaden där är att den blir lite dystrare och mäktigare när det inte bara är en enda ocarina som spelar den. Den kusliga kören som framför låten fick mig att förstå att det var något väldigt speciellt med just det templet när jag först hittade dit. En annan trevlig låt är den som spelas i Kakariko Village. Precis som namnet antyder är det samma låt som spelades i byn med samma namn i Super Nintendo-spelet. Ett väldigt vackert stycke som gärna får stå på i bakgrunden medan jag går och gör något annat.

Spelet har, som många andra spel jag rekommenderat soundtrack till, riktigt många bra låtar som ni bör lyssna igenom, det här är dock ett soundtrack som verkligen gör sig allra bäst när man faktiskt spelar spelet. Äger ni ingen N64, GameCube eller Wii kan jag rekommendera portningen till 3DS, där de faktiskt lyckades låta bli att slakta ett magiskt soundtrack.

Vill du vara med och påverka vad som kommer vara med i kommande veckors ”Veckans Soundtrack”? Skicka då ett mail till marcus.nilsson@ctrlaltelite.se så kommer jag försöka kolla upp din rekommendation så fort som möjligt. Var gärna så detaljerad som möjligt med vad du gillar med soundtracket i fråga och självklart kommer den som rekommenderar något nämnas i texten.