Det är mer än på tiden att vi har lite mer E-Sport på CtrlAltElite. Efter mycket om och men är det därför dags för vår allra första E-sportsresumé, den första i en serie av veckoliga artiklar som sammanfattar veckans största e-sportshändelser. Wargaming lanserar professionell e-sportsliga

Wargaming.net_Logo-1024x704

I tisdags annonserade Wargaming.net att de ämnar anordna en liga i egenutvecklade World of  Tanks, det populära pansarvagns-mmo:t (läs vår recension HÄR). Spelet syntes för första gången i e-sportssammanhang under WCG-finalerna 2012 i Kina, men spelets utvecklare anser sig nu kapabla att, likt League of Legends-utvecklarna Riot Games, sköta sina turneringar alldeles själva.

”The scale and popularity of competitive gaming has been skyrocketing over the last couple of years, and we have now reached the point where we can focus significant effort on advancing World of Tanks on to the global e-sports scene. Wargaming.net League is a groundbreaking step in our quest to bring the game’s e-sports potential into the international spotlight.”

Med en sammanlagd prispott på otroliga $2,5 miljoner, eller drygt sexton miljoner kronor är stort intresse att vänta från spelets redan entusiastiska community.  Ligan påbörjas redan under första kvartalet 2013.

ENSL Invitational Cup annonserad

ensl_div1-596x372

Unknown Worlds Entertainment, skaparna av Natural Selection 2, kungjorde I slutet på förra veckan att även de tänker anordna en egen turnering, om än med en något magrare prispott på $7000, uppdelat mellan kontanter och hårdvara från Logitech. Med samarbetspartners som Twitch.tv, Logitech Gaming och ESL är dock ingen småskalig satsning att vänta.

Detta är dock inte den första turnering som anordnas i Natural Selection 2 – hemsidan ENSL sänder regelbundet matcher , men med en säkrad framsideplats på Twitch.tv är detta enligt utvecklarna själva den största händelsen i spelets historia.

Svensk FIFA-spelare vinner rekordsumma

ivan+boraslegend+lapanje+fifa+13

Ivan ”TheBorasLegend” Lapanje vann i slutet av förra veckan ett av FIFA-scenens absolut största och mest prestigefyllda mästerskap,  Virgin Gamings Challenge Series i Las Vegas. Detta säkrar hans position som en av världens absolut bästa spelare.

Prissumman på nära 900 000 kr är närmast oöverträffat i Sverige, men trots detta står den nyblivne  miljonären (nästan, i alla fall) helt utan organisation. Efter helgens 3-1 seger råder däremot inget tvivel om att detta inte kommer gälla länge till.

ESL betalar ut kvarstående prispengar

1920x1080

E-sportsjätten ESL konstaterade i veckan att alla kvarstående prispengar kommer betalas ut innan slutet på februari.  Organisationen har enligt rapporter betalat ut över $12 000 000 under de senaste tolv åren, men har fortfarande några kvarstående utbetalningar.

De påstår att de har arbetat hårt för att lösa detta under de ett och ett halvt år, och  att de nu börjar närma sig  slutskedet, med de sista utbetalningarna att vänta innan mars månad.  Paul ”ReDeYe” Chaloner på ESL skrev följande som svar på ett inlägg på Reddit gällande försenade prispengar från Riot och ESL:

”I want to take this opportunity to apologise to the original poster and to those of you who have had or have issues with prize money not being paid out quickly enough.

Since I joined ESL just over a month ago, we have been working internally on ensuring all of the prize money owed is paid and alongside this ensuring a more robust system is put in place to ensure it doesn’t happen again in the future.

Co-incidentally we have been putting together a news item outlining our current position regards prize money owed and rather than putting this out next week as planned, we have brought this forward to this evening. I will post in here once it is live, but suffice to say it is good news for those owed money and will ensure that going forward these issues become a thing of the past.
Several of you have remarked that ESL needs to learn how to do business better and although I have little knowledge of how things used to work internally I can assure you that the right business approach and equally importantly a sustainable model for the future is firmly in place now.
We’ve also arranged for Ralf Reichert, CEO of Turtle Entertainment (ESL) to do an AMA in the next couple of days to personally answer any questions. Again, I’ll make sure this is posted in good time for you to add your questions.”

Detta avslutar veckans e-sportsresumé, den första i vad som väntas bli en lång serie sammanfattningar av det absolut mest intressanta av veckans e-sportshändelser. Ni glömmer väl förresten inte att titta på LoL Championship Series i natt?

Logobild: Alexandra Dahlberg ©2013