Grattis på 25 års dagen Contra! Den 20:e februari 1987 gjorde ett nytt spel debut i arkadhallarna i Japan och erbjöd spelaren en utmannande, snabb-action upplevelse där det gällde att skjuta på allt för att överleva. Utvecklat av spelföretaget Konami hade spelet sin skara fans men det var inte förens ett år senare den 2:a februari Usa fick första tjing på 8-bitars kassetten till NES.

Contra till NES var det första Konami-spelet som innehöll den hemliga koden (uppuppnernervänsterhögervänsterhöger, B, A) vilket gav 30 liv istället för 3 och behövdes användas av mer eller mindre alla jag kände eftersom spelet var fruktansvärt svårt och oförlåtande. Spelet skröt med multiplayer och var helt perfekt att spela tillsammans med en vän, på den tiden pushade verkligen Konami hårdvaran till max och spelet skulle vara ett exempel på att det gick att göra bra spel med stora limitationer, och även om Super Contra är ett spel som är uppe i samma nivå som det första har få Contra titlar kommit upp till dessa två populära titlars nivå, trots häftig grafik och att ett decennium av teknisk framsteg gjorts sedan dess.

 

konami-classics-volume-2-contra

Tyvärr visste man inte hur man gjorde reklam på den tiden heller och ja..kvinnosynen lämnar en hel del att önska.

Många av oss äldre gamers minns Contra på NES och tiden, ilskan och frustrationen det givit oss, men även tillfredställningen att klara det, coolheten att skryta bland vännerna och den där känslan när man gett den där hutlöst svåra bossen på käften. NES versionen hade dessutom ingen timer som stressade en samt en bomb som sprängde allt på skärmen, detta gjorde dock inte spelet lättare. I Japan där spelet kom ut till NES en vecka senare fick man dessutom ett längre intro samt korta sekvenser mellan dom olika banorna

Översättning från youtube:

(AD 2631
The story begins when New Zealand reports that a metorite chrashed into the nearby ocean. 2 Years later ”Red Falcon” begins the destruction of humanity. Two of earth marines Bill and Lance become the ”Gryzor”. Their mission: Stop the world’s destruction.)

Så stort grattis på 25 års dagen som snart är här Contra! Eller som vi minns och känner dig som Probotector <3