League of Legends årliga E-sportstävling blev ett lag kortare sedan starka aktioner vidtagits mot spelare som utsatt andra utövare för verbala övergrepp och kränkningar. Inte mindre än tre medlemmar i laget Team Solo Mebdi har fällts för brott mot The Summoner’s Code vilken beskriver vilka sociala regler och vilken stämning som skall prägla League of Legends spelmiljö. Riot uttrycker, enligt Polygon, att beslutet att diskvalificera laget så nära inpå turneringen inte var fattat lättvindigt och att det är viktigt att spelarna i Championship Series utövar god sportsmannaanda och rent spel.

Redan den 19:e januari i år föll domen mot spelarna enVision samt Linak, som spelar för mousesports respektive against All authority, upprepade gånger verbalt förolämpad och attackerat medspelare. I domen uttrycks hur tråkigt det är att se högprofilspelare utöva denna typ av negativa beteende istället för att fungera som en god förebild. Chansen att delta i League of Legends Championship Series försvann som straff.

Den 23:e januari var det dags igen, nu med tre spelare från samma lag. Rayt3ch, Veigodx och StunnedandSlayed blev även de hindrade från att delta i LCS efter upprepade verbala kränkningar. Veigodx och StunnedandSlayed fick ett utökat straff och är på obestämd tid inte längre välkomna på några av Riot anordnade LoL-turneringar.

StunnedandSlayed innehar nu rekordet för högsta uppnådda poäng för trakasserier på EU:s västra server. Utöver detta har han hotat även Riotanställda, blivit permanent avstängd på tre andra konton samt blivit rapporterad i drygt 18% av alla matcher han spelat, en bedrift ingen borde sträva efter att uppnå.

Veigodx har även han utsatt medspelare för verbala kränkningar. Värre är att han brutit mot allt vad god sportsmannaanda heter när han deltagit i DDOS-attacker mot högprofilspelare. Detta sammantaget gjorde att domen blev en permanent bannlysning även för i framtiden skapade konton.

Slutligen har Rayt3ch lyckats bli rapporterad i 20% av sina spelade matcher. Hans tidigare konto har blivit permanent avstängt.

Fem professionella E-sportspelare har blivit avstängda inom loppet av fem dagar för oacceptabelt beteende. Fem spelare som vare sig de vill eller inte kommer få medial uppmärksamhet eftersom de till viss del förväntas vara ledstjärnor och förebilder. Även om det alltid kommer finnas många goda föredömen inom en sport är jag personligen rädd att detta beteende från ett fåtal legitimerar detta negativa destruktiva språkbruk som av mig upplevs som vanligt förekommande. Det är hög tid att säga nej tack till detta fullständigt ovärdiga och vidriga beteende och rannsaka både sig själv och andra för att tillsammans hjälpas åt att förbättra spelmiljön. Annars är jag rädd att E-sport får ännu svårare att få fäste som en seriös sport.