Blizzard vill underlätta för framförallt nya spelare som skall avancera från kampanjen till att möta riktiga spelare genom att erbjuda nya bra tutorials för samtliga raser. Dessa skall fokusera på att förbereda spelare för beslut som exempelvis hur många baracker som är klokt att bygga eller vad det egentligen innebär när en zerglingrush är på väg mot ens bas. Även för den erfarne spelaren kommer det finnas nyheter att sätta sig in i. Fler nya enheter introduceras till flerspelarläget av Heart of the Swarm. Detta kommer helt klart att röra om i den nuvarande speldynamiken.

Till skillnad från tidigare, då kampanjen ansågs lära spelare allt de behövde inför mötet med riktiga spelare, har Blizzard nu tänkt om. Tre tutorials per ras där spelaren successivt får lära sig hantera byggordningar och fatta allt snabbare beslut ska bättre förbereda dem på flerspelarläget. Den tidigare upplärningen via kampanjen tenderade att vänja spelaren vid långsammare taktiker, vilket inte är lika genomförbart i matcher med riktiga spelare, särskilt inte på högre nivå. Även detta försöker Blizzard nu undvika genom att förändra kampanjernas uppbyggnad.

Förutom detta har Blizzard valt att förändra spelets UI så att de i vissa spellägen visar hur många enheter som arbetar på ett mineralfält eller en gasanläggning samt hur många enheter som är det optimala antalet för dessa uppgifter. Här kan alltså spelare få hjälp med att avgöra vad som faktiskt är lämpligt antal arbetare.

Att som ny spelare möta verklighetens motståndare kan vara svårt och ibland skrämmande. För att kringgå detta har Blizzard lagt till nya AI-spellägen med varierande svårighetsgrad. Som om detta inte var nog kommer Heart of the Swarm tillåta spelare att köa för orankade matcher och samla experience-poäng oavsett om matchen slutar med seger eller ej.

Det verkar som om allt fler skapare bakom spel med lång historia anstränger sig för att välkomna nya spelare. Bara en nybörjare kan avgöra om det är hjälpsamt och det ska bli roligt att se om StarCraft II:s spelarbas kan ökas ytterligare.