Som så många andra MOBA-spel ute på marknaden är inlärningskurvan rejält brant när man som ny spelare presenterar för Heroes of Newerth. De som började spela direkt vid spelsläppet eller som varit med sedan urminnes tider då förfadern Warcraft III-kartan Defense of the Ancients stod på topp har ofta glömt bort svårigheterna med att ta lasthits, köpa rätt items och definitivt att ha full koll på alla hjältar och deras förmågor. I Heroes of Newerths patch 3.0 som släpps den 31 januari i år hoppas man råda bot på detta genom anpassningsbara botar och en helt ny tutorial designad för att snabbare lära upp nya spelare.

Kan Heroes of Newerth bli det MOBA-spel som spelare nya för genren väljer frågade sig Gavin Townsley i en artikel för Massively och konstaterar att det helt klart ser lovande ut. S2 Games förbereder sig för att globalt släppa den patch som kan göra detta möjligt. Anpassningsbara botar medför att nybörjare kan lära sig spelet i sin egen takt utan att behöva möta riktiga spelares vrede. Den nya tutorialformen är tänkt att använda botar för att introducera och lära upp nya spelare. Genomförandet av tutorialen ger spelaren tillgång till en kunskapsbas med bland annat videoklipp och information om de olika hjältarna.

Jag kan personligen se nyttan med bra botar även för oss mer erfarna spelare. Vill man exempelvis testa en ny möjlig abilitycombo tillsammans med en kompis eller förfina sitt precisionsarbete är möjligheten ovärderligt. Att lära upp en kompis som är helt grön är också betydligt enklare med botar jämfört med att låta dem möta riktiga spelare enligt min egen erfarenhet.

Gavin Townsley fortsätter i sin artikel rapportera att S2 Games kommer dela med sig utav AI-koden till botarna med intentionen att communityt själva kommer hjälpa till att utveckla dem. Förhoppningen är att de olika spelarna kommer se olika nytta med botarna och därmed skapa fler utmaningar för alla spelare. Dessutom hoppas S2 Games att några så småningom kommer vilja skapa AI-botar som i framtiden kommer kunna spela mot varandra för att tävla i vem som skrivit den bästa boten.

Spelet som helhet kommer få ett ansiktslyft. Bland annat ska det bli lättare att se hur starka och skadade tornen är och de äldsta hjältarna kommer få ett upplyft med HD-texturer. S2 Games har inte nöjt sig ens där utan strävar efter att ytterligare förbättra sina spelares upplevelse och meddelar att de tänker sätta hårdare press på de som förstör spelupplevelsen för andra. Den reformerade rapporteringsfunktionen skall se till att spelare som beter sig illa skall förlora trovärdighet inom systemet och straff såsom att förlora möjligheten att använda sig av röstkommunikationsfunktionen.

Det är inte lite som utlovas i den här omfattande patchen. Snyggare, trevligare och nybörjarvänligare är de tre ledorden jag funnit i min analys av Heroes of Newerth kommande förbättringar. Förhoppningarna är höga och det ska bli spännande att se om resultatet blir därefter.