Under dom kommande veckorna kommer vi ta en titt på E-Sport som helhet och allt kring fenomenet som idag vuxit sig väldigt stort.

Trots motstridande från olika håll har E-Sporten i Sverige breddat och växt enormt på senare år. Detta ser vi på t ex Barcraft som bl.a Ina bäckström brinner för. E-Sport på SVT ett växande Dreamhack och webb-tv som Twitch. Den första delen i den här serien handlar om hur det såg ut för 30 år sedan. Då datorer fanns men inte alls var plattformen och arkadhallarna var stället folk hängde på för att tävla mot varandra och filmer som TRON låg runt hörnet. Spel som Donkey Kong Jr, Centipede, Burger time m.flera var det som gällde och högsta poäng och coolaste movsen var ”the shit”

Data/Tv-spel är idag något som oftast ska försvaras istället för att bevaras. Vi ser folk som Per Strömbäck från dataspelsbranchen försvara forskares eviga påstående att man blir ett argt våldsamt troll av att spela data/tv-spel. Det är alltid den försvarande sidan som har det tuffast. Vi har sett våld i skolor jätte länge. mobbning också men det blir alltid enklare att peka fingret åt ett annat håll än själva hemmet. David Westerlund och Orvar Säfström tar musiken till nya höjder och anordnar spel konserter i norden för oss att avnjuta.

Andreas Westman från Team Druidz har hållit på med E-Sport sen 1996 och driver Sveriges största E-Sports organisation. Han har vart med om mycket och föreläser idag genom spelarena i skolor, för föräldrar och anordnar olika events för ungdomar.

Vi har stjärnor så nära oss här i Sverige som gör mycket för oss så vi ska kunna få uppleva kulturformen, konsten som kallas spel. I Korea har man Starcraft spelare som idoler och hela tv kanaler för bara E-Sport, i Tyskland finner vi också stora turneringar och här i Sverige har vi E-Sports SM. Vi har även folk som beter sig illa mot varandra och inte beter sig sportsligt, (precis som i vilken sport so helst) men alla dom här sakerna kommer vi komma in på framöver i artiklarna om E-Sport. Vad man än personligen tycker är E-Sporten här för att stanna och jag har fått nöjet att följa med den och personerna i den digitala sporten Jag kommer gå in närmare på nämnde personer och fler under kommande delar.

Nedan ser vi en riktig klassiker från den allra första ”That’s amazing videogame invitational” där tre killar från USA tävlar i arkadspel som på den turen var sjukt awesome!

/Enjoy