I år blev det också en del åsikter och önskningar, hårda diskussioner, gråt och läten som påmint om plågade dagisbarn. Efter tre hårda veckor av tjafs, tjuvnypningar, glögg, kramar och annat skoj enades vi tillslut över vilka spel som förtjänar Game of The Year stämpeln. Nedan finner du alla med motiveringar samt kategorier och klickar du på bilden kommer dutill recensionen av just det spelet (Med undantagen Rhythm Thief & the Emperor’s Treasure, Dota 2 och Super hexagon). God jul från oss på CtrlAltElite Och du! Missa inte CtrlAltElites Tomteverkstad 23.00 på söndag!

 

[pro-player width=’630′ height=’473′ type=’video’]http://www.ctrlaltelite.se/trailers/godjulfromctrlaltelite.mp4[/pro-player]

 

Årets Överraskning

binarydomain

”Binary Domain bjuder på en spännande story i en intressant framtid. Gigantiska och bombastiska bossar, robotar och explosioner i massor. Har ni missat den här titeln, go out and get it. NOW!”

 

Årets FPS

bl2templg

”En stor värld, fyra helt skilda klasser och tillräckligt mycket fiender för att mätta även de mest vältränade fingrarna. Det finns nog med äventyr här för att räcka året ut och lite till.”

 

Årets Stategi

XCOMlg

”Inte nog med att man lyckades uppdatera en gammal klassiker till dagens krav utan man lyckades även ge spelaren ett ansvar vars misstag kändes ända in i själen.” 

 

Årets plattformsspel

Fezgamelg

”Fez är ett spel som för alla tankarna tillbaka till plattformspelens glansdagar. Men man bjuder inte bara på en retrokänsla, utan är innovativa nog för att sätta igång pusselhjärnorna på oss också då man kan snurra på spelplanen.”

 

Årets äventyrsspel

llotrlg

”Lego Lord of the rings tar Lego-spelen till en rollspelsmiljö och även om Lego Batman 2 DC Heroes var först med röster gör sig Elijah Wood, Ian McKellen och resten av gänget perfekt i Lego världen. Ett fantastiskt äventyrspel för HELA familjen”

 

Årets Actionspel

sleepingdogslg

”Med ett bättre fighting-system än GTA, hårdkokt action samt kärlek till John Woo visar Sleeping dogs att det går att lära gamla hundar att sitta. Det som överraskar är ett rutinerat arbete på en okänd titel”

 

Årets Hack n slash

Torchlight2lg

”Torchlight II visar verkligen vart skåpet ska stå. En mysig spelvärld som bjuder in till en hel del äventyr som får en att inte vilja slita sig ifrån spelet.”

 

Årets fightingspel

doa5lg

”Team Ninja är knappast spelvärldens moraliska väktare, men den senaste delen i deras fightingserie är den mest genomarbetade och välgjorda hittills och lämpar sig till spelare av alla skicklighetsnivåer.” 

 

Årets RPG

witcher2logo

”Ett av de mest skicklighetsbaserade stridssystemen i ett rollspel idag blandat med moraliska val som alltid ligger i en gråzon. Med en mängd olika vägar att ta sig igenom äventyret är Witcher 2 lika relevant idag som när det släpptes till PC 2011” 

 

Årets MMORPG

starwarstor-630

”Star Wars The Old Republic är ett sånt där spel som sätter sig fast, snor ens egen och alla vänners tid. En förbannat bra tidstjuv med bra story, episka miljöer, orginalljud från filmerna, ett stabilt PVP-läge och nu även free 2 play!”

 

Årets Sportspel

Fifa13lg

”FIFA är fortfarande regerande mästare på fotbollsspel. Det flyter på med den nya fysikmotorn, låter oss testa på fotbollsövningar och spela med en hel drös olika lag med rättigheterna för namn på spelarna, jämfört med PES.”

 

Årets Pusselspel

Fezgamelg

”FEZ lyckades med något som är ganska ovanligt idag, nämligen att bidra med något nyskapande i en ganska urvattnad genre. Väl genomtänkta pussel, en vacker retropixlig värld, samt ett riktigt bra soundtrack. Har du inte gett det en chans än är det nog dags nu.”

 

Årets Musikspel

rhythmtheiflg

”Rythm Thief utmanar din taktkänsla och spär ut de musikaliska momenten med en lagom nonsensartad handling och undertoner av pusselelement. Dåliga franska brytningar, återuppstådda härskare och layton-inspirerade mysterier vävs samman på alla möjliga sätt runt musiktemat, och rytmen är i fokus. Kan det bli mer slumpmässigt lockande?”

 

Årets Co-op

bl2templg

”Att spela flera är kul! Speciellt fyra vänner! kastar man dessutom in en mängd humor som bonus och 1 ziljon vapen så får man upplevelsen som bara Borderlands 2 levererat i år. Det var länge sen vi hade såhär kul med Co-op”

 

Årets indiespel

Fezgamelg

”Med en utvecklingstid på hela fem år och mycket hinder släpptes till slut Fez till Xbox live arcade. Och vilket underbart spel det vart! kärlek, musik att koppla av till och kluriga pussel är Fez en kärlekshistoria som alla med sinne för äventyr och pusselsug borde uppleva.” 

 

Årets Mobilspel

superhexagonlg

”Premissen är enkel men att utföra den kräver skicklighet, tålamod och många, många försök. Ett av årets mest beroendeframkallande spel”

 

Årets Racingspel

ForzaHorizionlg

”När Forza Horizon kom var vi aningen skeptiska till den öppna världen och Horizon-festivalen. Tji fick vi! det är inte bara kul att köra race, tävla och vinna bilar utan det är dessutom fantastiskt vackra miljöer att njuta av till ett fruktansvärt bra soundtrack!” 

 

Årets Moba

dota2

”Spelet började som en mod till Warcraft 3, och är nu ett fristående spel. DOTA äger hela genren och gör det på ett fantastiskt sätt. Hjältarna är balanserade och sätter även prov på lagspelaren i oss.

 

Årets XBLA

Fezgamelg

Fez bjuder på en upplevelse vars djup var oöverträffat av konkurrensen på Xbox Live Arcade. Den roterande upptäcktsfärden förgylls av underbar grafik och ljuvlig musik, och för att lösa alla mysterier i den främmande världen kommer du ägna många timmars plattformshoppande, bara du ser upp för internetspoilers och riskfyllda patchar.”

 

Årets PSN

Journeylg

”Ibland är det inte explosioner eller cinematiska sekvenser som får en att sugas in i ett spel, utan det finns tillfällen där det räcker med spelets naturliga bildspråk och en gnutta nyfikenhet för att stilla spelbegäret. Journey är ett sådant spel som trots sin enkelhet ger spelaren en upplevelse som man inte får någon annanstans. Helt klart årets mest intressanta släpp på PSN.”

 

Årets Spel

XCOMlg

”Något speciellt hände i år. Det släpptes många bra spel från både etablerade namn och nya indie-utvecklare. Den största genren är fortfarande fps men det var den otippade turbaserade genren som lyckades göra en vacker comeback genom XCOM och visade att det inte bara är snabba actionsekvenser och stora explosioner som kan få hjärtat att bulta. Med en skicklig avvägning mellan basbyggande och turbaserade strider var varje beslut i XCOM något man inte ville göra utan någon form av plan, för ett dåligt val kunde inte bara betyda en förlorad soldat utan även en förlorad jord. Det var länge sedan som det var så spännande att skydda jorden från utomjordingar.”