Nu är det helg för de flesta av oss, och en del ska ut och åka kortare och längre resor, så vad passar bättre än ett trevligt soundtrack att förgylla resandet med? Det var många av oss som blev glada när vi hörde att Capcom skulle göra en till del i MegaMan Classic, den serie som jag själv alltid varit mest förtjust i. Dock var det med en ganska stor del oro, då kvalitén på spelen hade sjunkit ganska avsevärt undre åren. Speciellt del 8 till Sony Playstation är nog det mest avskräckande exemplet. Detta skulle dock ändras när den första trailern gick att beskåda.

Det som vi fick se var att Capcom skulle återgå till seriens ursprung, både grafik- och ljudmässigt. Detta innebar att den nionde delen i serien hade “sämre” ljud och bild än de två delarna innan. Men det var nog inte bara jag som blev överlycklig över den nyheten, hur kan ett spel i samma stil som de tidigare delarna vara dåligt? Det som imponerade mest var dock musiken som spelades. Nu i efterhand vet jag att det är låten Thunder Tornado från Thunder Man Stage som spelades. Att välja den här låten som bakgrundsmusik till trailern var både bra och dåligt av dem. Bra, eftersom det är en så himla härlig låt, dåligt för att det är ett av de absolut bästa spåren i soundtracket, det finns många andra bra låtar de hade kunnat använda och spara den här godbiten tills spelet släpptes.

Som ni kanske förstår så är jag väldigt förtjust i just den låten, och det här är ett soundtrack som spelats väldigt mycket. Den bygger på samma snabba gamla glada synthslingor vi är vana vid från det sena åttiotalets odödliga klassiker. Detta akompanjeras av en snabb basgång och elektroniska trummor i äkta WoodMan-stil. Det finns självklart fler härliga låtar, annars hade jag inte valt att skriva om just det här spelet.

Hornet Dance ger en lite lugnare stämning och är lite dystrare i tonen. Den episka Wily Machine har en av de härligaste melodislingorna jag hört i ett MegaMan-spel och det är en serie som är nästan lika känt för bra musik som för underhållande gameplay. Även den är lite av det dystrare slaget, men med galoppbas och trummor så är den ändå rätt peppande.

Galaxy Fantasy hade kunnat vara med i vilket gammalt MegaMan-spel som helst. Även om jag avskyr just den nivån är låten riktigt härlig och ett praktexempel på hur MegaMan-musik ska låta. WoodMan-trummor och snabba arpeggion till en svängig melodi, precis som det ska vara.

Gillar ni gammal härlig MegaMan-musik? Ge då MegaMan 9 OST en chans, även om spelet faktiskt släpptes år 2008. Det är helt klart värt det.

Capcom

MegaMan Official

MegaMan 9 OST @ Capcom Store
Vill du vara med och påverka vad som kommer vara med i kommande veckors ”Veckans Soundtrack”? Skicka då ett mail till marcus.nilsson@ctrlaltelite.se så kommer jag försöka kolla upp din rekommendation så fort som möjligt. Var gärna så detaljerad som möjligt med vad du gillar med soundtracket i fråga och självklart kommer den som rekommenderar något nämnas i texten.