Då var det dags igen för ytterligare en hd remake samling av äldre spel, frågan är bara om det verkligen är värt att spendera pengarna på samlingen när det egentligen bara är ett spel som fått ta del av den grafiska makeovern.

I och med att vare sig Killzone 2 eller 3 är speciellt gamla och redan har en stor mängd recensioner skrivna om vardera spel, så kommer jag främst fokusera på det första spelet i denna recension. Det som kanske kan ses som aningen ironiskt i denna situation är det faktum att det första spelet i denna trilogi, Killzone HD, nästan inte blev en verklighet. Då skaparna från spelstudion Guerilla Games blev tvungna att leta ett bra tag för ens få tag på original tillgångarna från PS2 titeln.

När dom väl fick tag på dem så låg dom tydligen inuti en gammal skolåda i en dammig källare tillhörande en av företagets IT tekniker. Och även fast de hade fått tag på detta material så innebar det ändå en väldig massa extra arbete med att sortera igenom ut-daterad kod och andra tekniska fel för att kunna porta spelet till PS3:an.
Och med tanke på att original titeln inte lyckades göra ett så stort intryck när den först släpptes på marknaden, så börjar jag faktiskt undra om det inte bara hade varit bättre om  Guerilla Games hade låtit allt ligga kvar i den där skolådan.

Till skillnad från andra spel som få ta del av denna trend med hd remakes, så tycker jag att  åldern på Killzone känns väldigt tydligt. Det kan vara på grund av att det är en first person shooter som det märks kanske lite mer än vid andra remakes från andra genrer.

Det som stör mig är hur pass påverkad man är över hur kameran fungerar och hur exakt feedback-en är från styrkontrollen  eller hur korkad all npc’s är. Då en hel grupp med helghasts kan stå i ett litet rum tillsammans med ens egna kompisar utan att någon av dom skjuter ett enda skott på varann. Tills man själv avlossar första salvan med kulor i en av dom, och helt plötsligt så hoppar alla som ut ur en koma för att frenetiskt börja skjuta på fienderna som för bara några sekunder sedan stod och chillade bredvid dom.

Alla dessa brister i titeln gör att det inte känns speciellt kul eller spännande att spela igenom och även fast storyn till spelet är precis lika imponerande och kraftfulla som dess filmsekvenser så faller allting platt så fort som man själv får ta tag i spakarna.

Varje strid känns väldigt rutinmässiga och med våg efter våg av korkade fiender som antingen står helt stilla och låter dig skjuta dom eller som springer rakt in i din skott-linje  Så kan det ibland kännas som att det inte finns någon form av uppskov i spelandet där man kan stanna till ett tag och insupa sig mer i storyn.

Efter att man klarat ut det första kapitlet så får man därefter en chans att byta vilken karaktär som man kör med i varje nästkommande, detta är en intressant idé som jag tror kunde ha utforskats lite mer i uppföljarna.

Du har din allsidiga ”good guy” karaktär som du börjar med, hans vapen är ett automatvapen och en pistol. Därefter så kan man spela som antingen en sniper eller en ”heavy-typ” av karaktär vars vapen är bland annat en kniv, semi-automat vapen med ljuddämpare och tyngre vapen som en chaingun och raketgevär. Att växla mellan dessa karaktärer i början av varje kapitel ger spelaren en chans att hantera olika strider på ett antal sätt, vilket ger spelet ett smärre återspelningsvärde.

Då själva storyn är uppdelad i kapitel som i sin tur är uppdelade i minuter-korta uppdrag som sedan följs av en kort lista med statistik, så blir man smått irriterad över hur statisk och trögflytande allt känns. Det känns inte heller bättre då det enda tillfället man får på sig att spara är den tiden mellan varje uppdrag då spelet laddar de nya miljöerna. Annars så är man helt beroende på det hemska checkpoint systemet som det oftast finns bara ett fåtal av per uppdrag.

Även fast storyn och filmsekvenserna i stunden kan tyckas vara tillräckligt för att man ska vilja spela igenom hela trilogin för att få se hur allt utvecklas över tidens gång, så skulle jag inte påstå att Killzone har gått igenom HD förvandlingen i närheten lika bra som andra spel från samma era.. och det märks.

De två uppföljarna har inte gjorts någon förändring på och gör det egentligen bara desto mer smärtsamt uppenbart hur pass daterad den första titeln är.

Om du aldrig har spelat Killzone någon gång så är detta ett riktigt bra köp då de två senaste spelen i trilogin i alla fall är bland de bästa fps’n som man kan spela på konsolen. Det första spelet går att köra igenom på ca 10 timmar och ger de oinvigda en mer komplett vy av storyn och världen som den utspelar sig i.

Om du däremot redan har spelat eller äger de tidigare PS3 titlarna så skulle jag inte rekommendera ett köp av själva trilogin då det med stor sannolikhet är mycket billigare att köpa den digitala kopian av Killzone HD på PSN Store, än att köpa alla tre för att få tag på HD remaken.

I slutändan så är det alltid kul när företag bestämmer sig för att göra HD versioner av existerande spel från förr. Det är dock inte lika kul när de bara verkar göra det för att få in lite extra cash i kassan. Killzone trilogin är bra, men Guerilla Games hade antingen kunnat gjort ett bättre jobb av det hela, eller bara struntat i att göra det alls.

 

Killzone Trilogy HD

6

Grafik

6

Ljud

7

Spelbarhet

6

Hållbarhet

5