Innan vi har hunnit sätta tänderna i det kommande tillägspaketet Omega till Mass Effect 3 väljer Bioware redan nu att bekräfta att nästa spel i Mass Effect-serien är under utveckling. Det är nu Bioware Montreal som har hand om rodret och med tanke på att det gänget har jobbat med stora delar av Mass Effect sedan studion startades 2009; bland annat med många av filmsekvenserna i Mass Effect 2 och utvecklingen av det mycket omtyckta flerspelarläget i Mass Effect 3.

Det finns inte mycket information om det kommande spelet i dagsläget, förutom den intressanta detaljen att man nu går över till att använda Frostbite 2-motorn och att många verktyg och tweakningar som Dragon Age III-teamet redan har utvecklat till den kommer att utnyttjas. Det är ett stort ansvar som har getts till Bioware Montreal men de kommer inte lämnas åt sitt öde utan de kommer fortfarande samarbeta med Bioware Edmonton och Casey Hudson kommer fortfarande vara Executive Producer. Räkna däremot inte med att saker kommer vara sig helt lika som förr då Yanick från Bioware Montreal är noggrann med att poängtera att de experimenterar med både gameplay och story i dagsläget, men den klassiska kärnan med många olika raser utomjordingar, en stor utforskningsbar galax och en cinematisk story ska inte försvinna någonstans.

Det finns mycket potential för lite allt möjligt i Mass Effect-universumet. Personligen ser vi inga problem med att världen inte skulle fungera i ett klassiskt actionspel, strategi eller varför inte ett sandlådespel i stil med GTA. Vill vi se ett genrebyte eller ska Mass Effect alltid vara ett rollspel?

Källa: Bioware