Nordens största spelmässa har gått av stapeln och har hållt igång från torsdagen den 1:a november fram till söndagen den 4:e november. Här samsas utställare som Microsoft, Sony, EA och Ubisoft med högskolor, föreningar och butiker av olika slag.

Ifall du var där hade du fått testa osläppta spel, tävla om ganska schyssta priser, eller varför inte deltagit i någon av alla de tävlingar som fanns, till exempel Nintendo-SM?

Jämfört med tidigare år så var dock standarden ganska låg, dels av saker som ligger utanför mässans kontroll, som att bankomaterna inte fungerar förens efter jul, men det finns problem som faktiskt verkar vara mässarrangörens verk. Många har till exempel varit sugna på att se Black Ops 2 här, men någonting har gjort att Activision inte finns på plats. Vi har pratat med utställare som har vittnat om dålig respons från mässan vid bokning av plats, och ibland har det inte kommit svar alls. Istället är det några montrar och hörnor som står helt tomma vilket ger ett lamt intryck.

Vi sick-sackar mellan de roligaste montrarna och får ofta akta oss för halvnakna cosplayare och stressade utställare. Då merparten av montrar består av regelrätta butiker eller reklam för utbildningar finns det inte särskillt mycket plats kvar för utvecklare att visa upp sina spel. Resultatet är massiva köer till de titlar som finns att testa, och det mesta som finns att titta på är spel som redan har släppts. Några märkbara undantag finns dock i form av Hitman Absolution, Halo 4, Sim City och Wii U.

Men många spel och utvecklare saknas, varav Black Ops 2 är det mest saknade. Även spel som Bioshock Infinite, GTA 5, Metal Gear Rising samt alla nyheter från Blizzard saknas.

Istället får vi roa oss med tävlingar och evenemang som arrangeras runt om i mässan. I Nintendos monter kan vi kvala in till Nintendo SM som spelas på både Nintendo DS och Wii. Man kan också tävla i Assassins Creed IIIs multiplayerläge och vinna en t-shirt. Många andra tävlingar handlar bara om att gilla något på facebook, eller motivera varför en viss produkt är den bästa.

Sett till helheten och mängden utställare har GameX tappat mark. Några av de största utgivarna är ej representerade och många montrar handlar mer om rekrytering och försäljning än om utställning. Vissa segment håller dock fortfarande måttet, som till exempel Nintendo SM, cosplay SM och att Elgiganten sålde Gears of War 3 för 29:-.

Foto: © Louis Thorell 2012