För några månader sedan fick jag ett spel av en vän i samband med en steam-rea. Spelet var den västerländska bullet hell-shootern Jamestown: Legend of the Lost Colony från Final Frontier Games. Det var dock inte bara spelet som var med i erbjudandet utan även ett digitalt soundtrack, vilket visade sig landa i min telefon efter att jag bara hade kört ett fåtal nivåer. Spelet är inte särskilt långt, vilket självklart påverkar soundtracket. Det innehåller dock välkomponerad musik som gör spelupplevelsen till något alldeles extra. Speciellt låtarna som spelas under sista nivån och striden med slutbossen är svårt att beskriva som något annat än episkt.

Förra veckan var det chiptunes, men nu blir det istället orkesterarrangemang. Soundtracket är komponerat av Fransisco Cerda och många av låtarna börjar ganska lugnt och dystert med mycket stråkar och trummor för att sedan byggas upp med brassliknande syntar. Under de mest intensiva passagerna låter det nästan som en hel orkester som även får sällskap av lite körer. Det är mäktiga, riktigt stämningsfulla musikstycken det handlar om och det är verkligen en upplevelse att lyssna på Jamestown OST.

Favoriten på soundtracket, som även extraknäcker som min ringsignal, är den något Mega Man-inspirerade Chiptyne. Ett bonusspår som tyvärr inte dyker upp i spelet förutom att den är baserad på stycken ur soundtracket. Det som skiljer det spåret från de andra är tillägget av NES-aktiga syntar, samt att det låter lite mer muntert än andra stycken. Jag har svårt att tänka mig ett mer passande soundtrack för, den inte allt för historiskt korrekta, kampen mellan England och Spanien om planeten Mars under 1600-talet.


Final Form Games
Jamestown: Legend of the Lost Colony
Jamestown Soundtrack

Vill du vara med och påverka vad som kommer vara med i kommande veckors ”Veckans Soundtrack”? Skicka då ett mail till marcus.nilsson@ctrlaltelite.se så kommer jag försöka kolla upp din rekommendation så fort som möjligt.  Var gärna så detaljerad som möjligt med vad du gillar med soundtracket i fråga och självklart kommer den som rekommenderar något nämnas i texten.