Något som alltid lämnat kvar ett stort intryck när jag spelat ett spel är musiken. Även efter att spelsessionen är över kan jag gå och nynna på en riktigt bra låt, eller bara en låt som riktigt envetet borrar sig in i hjärnan och vägrar låta mig vara. I många fall köper jag soundtracket, lägger in det på mp3 spelaren eller mobilen för att få fortsätta lyssna på mästerverken även när jag inte spelar.

Det finns säkert fler som tänker som jag och eftersom vi alla har olika spelsmak tänkte jag tipsa om ett riktigt bra spelsoundtrack i veckan. Kom gärna med förslag på bra soundtracks så kan det hända att även dina favoriter dyker upp här. Det bör ju dock nämnas att precis som med spelsmak är det personliga preferenser som spelar in och i just den här serien blir det min smak i fokus. Men ju fler förslag ni skickar in, desto mer varierat innehåll kommer det att bli.

Det är ingen hemlighet att jag älskar retrospel, så varför inte dra igång de här återkommande inläggen med lite nyretro. VVVVVV är ett indiespel av Terry Cavanagh där många säkerligen kan enas om att musiken är en av sakerna som sticker ut mest, även om spelet i fråga är riktigt bra.

Musiken är komponerad av Magnus ’SoulEye’ Pålsson och känns som en lite modernare tolkning av den gamla spelmusiken. Något som passar VVVVVV alldeles utmärkt. Den första låten, Presenting VVVVVV, börjar kanske lite segt, den blir dock inte mindre härlig att lyssna på för det. Men man får ge den lite tid att komma igång.

När Pushing Onwards drar igång några spår senare är det en ren fröjd att lyssna. Den och låten Positive Force är enligt mig de riktiga guldkornen på det här soundtracket. Svängig chipmusik när den är som bäst. Den peppar en verkligen och fick i alla fall mig att orka igenom några jobbiga sekvenser av rum när jag slet med att hitta de sista sakerna för att klara spelet till 100 %.

Det finns en hel del låtar som är värda att lyssna på, någon som jag inte är lika förtjust i, men i överlag är det ett riktigt bra soundtrack och det har gjort sig förtjänt av att få inleda den här serien. Vill ni ha riktigt bra chiptunes, se till att skaffa PPPPPP the Soundtrack to VVVVVV, men glöm inte att även köpa spelet för det är riktigt underhållande.

VVVVVVs officiella hemsida

Souleye.se