Det kanske inte är så många som vet vad The Flood är, har ni däremot spelat Halo så borde ni veta exakt vad det är. Om ni mot förmodan ändå inte vet så är det dom äckliga monstrerna som ser ut som Zombies, stora som små. Det finns kackerlackor med ben, gravida monster som exploderar och skjuter sina inälvor på dig och fiender med sylvassa, långa naglar till vapen. Precis, dom är det.

Enligt 343 Industries, skaparna bakom Halo 4 efter att Bungie avsagt sig äganderätten till spelet då man inte vill arbeta på det mer, är det som säger att The Flood kommer tillbaka. Däremot kommer det inte ha ett eget segment i storyn, utan kommer finnas med som en multiplayer-infection-del, det vill säga ett läge att spela multiplayer på. Det handlar om en 10-spelars arena där två slumpvist utvalda spelare kommer få börja som infekterade spartaner. Målet är att de infekterade som då är både snabbare och starkare ska försöka konvertera över de övriga 8 spelarna till den infekterade sidan. Siste man levande vinner.