Pusselspel har aldrig varit min grej. Vilket David bara tyckte var en bra anledning för att låta mig recensera Supermagical till iPhone.

Du spelar som Nina, en klumpig men godhjärtad häxa med 7 onda systrar som varit förvisade till underjorden sen hon var liten. Uppfostrad av en grupp snälla trollkarlar försöker hon sig på en mäktig trollformel och råkar då släppa loss både de magiätande varelserna Minix och sina 7 systrar. Nina ger sig iväg ut i världen för att ställa saker och ting tillrätta och här börjar vårt äventyr.

Det är inte världens djupaste handling men i kombination med den lilla världen utvecklarna Super Awesome Hyper Dimensional Mega Team byggt upp runt den klassiska pusselmekaniken lyckas de skapa något som är mycket mer än bara ett pusselspel.

De som spelat Bust-a-move kommer känna igen sig direkt. Du låter Nina skjuta iväg Minix i olika färger för att para ihop minst tre likfärgade för att de ska försvinna. Detta i takt med att alla Minix långsamt flyttar sig närmre dig och ett misslyckande. Lyckas du separera Minix så de inte har någon intill sig bakom flyr de i panik vilket leder till små mynt och juvel-bonusar. Du kan även använda olikfärgade karameller för att kunna välja färg på den Minix du ska skjuta iväg.

Senare dyker det även upp även svarta och vita Minix som du inte kan para ihop utan måste använda dig av andra knep för att få bort. Då får du nytta av de trollkarlar Nina växt upp med.

Varje gång du besegrar en av hennes onda systrar, genom en liten bossfight i form av en rätt komisk dialogbaserad utmaning, befriar du en trollkarl som du kan ta med dig, max två åt gången, som alla har sin egen unika specialare som du kommer behöva för att klara utmaningarna du möter. Små rpg-element finns i form av uppgraderingar för trollkarlarnas specialare, hattar och djur med olika bonusar samt ett litet craftingsystem (som dock mestadels består av att grinda pengar för att köpa de nödvändiga ingredienserna)

Du går mellan nivåer på en levande världskarta där du även kan stöta på en figur som låter dig spela memory med kort som innehåller antingen pengar, juveler, karameller eller en av de två döskallarna som när båda är hittade avslutar rundan.

Alla de här små simpla men varierade delarna gör att Supermagical tar pusselspelet som genre till en ny nivå och inte känns lika låst som sina släktingar.

Ibland kan spelet kännas lite väl simpelt så länge du inte jagar tre stjärnor på varje bana men det blir också lite svårare längre fram. Kontrollen kan kännas en smula klumpig ibland när du vill skjuta på samma punkt två gånger och råkar flytta siktet lite väl enkelt av misstag. Men överlag är det inget som direkt förstör upplevelsen.

Med allt ifrån den nostalgidoftande världskartan till den väldigt charmiga grafiken är det svårt att inte sugas in i spelet. Följ gärna tipset du får när spelet startas, att spela med hörlurar, för musiken är välgjord och bidrar mycket till den glada atmosfären.

För 7 kr är Supermagical ett givet köp för alla Bust-a-move-fans men även ett bra alternativ för er som vill ha lite färg i det kommande höstmörkret.

 

Supermagical

8

Grafik

8

Ljud

8

Spelbarhet

8

Hållbarhet

7