Årets pridefestival har kommit och gått sedan ett par veckor tillbaka. Något som var speciellt detta år var att Nörd på Pride dvs en ny satsning för att ta upp hbtq-frågor inom nördkulturen var på plats. Någon som definitivt såg detta som någonting bra var Ardente Klint som man vanligtvis ser som ordförande i Hazard lanförening. Nu har hen istället skrivit om sina upplevelser från vad vi hoppas blir ett återkommande tema på Pride.

Vi förtydligar, detta är ett inlägg från Ardente Klint och inte någon ur den ordinarie redaktionen.

Med mål att visa att gruppen gamers är en heterogen grupp och att dagens stereotypa bild av nördar inte är sann drog Nörd på Prides verksamhet igång med panelsamtal under Prideveckans fredag. Kvällen utmynnade i nördhäng och fest på Laserdome för att avslutas med lördagens nördsprakande Prideparad.

Under fredagens panelsamtal anordnade av Hazard Lanförening, Sverok och Queernerds diskuterades det flitigt bland annat om hur det egentligen stod till inom de olika nördgrenarna, vilket ansvar arrangörer har för ett mångfaldsarbete och om det finns plats för queera nördar i dagens samhälle. På scenen framförde bland annat Chris Jonasson (Queernerds), Hanna Löhman (Uppcon), Johanna Schramm (Hazard Lanförening) Malin Söderberg (Svampriket), Rebecka Prentell (Sverok) och Ronja Andersson (RFSL Ungdom) sina tankar och funderingar. Moderatorer var Ina Bäckström (SVT och PrisonCraft) samt Johan Groth (Sverok).

Under samtalen framkom det att problem förekom inom alla nörd- och spelgengrer som deltog, men att det yttrade sig på olika sätt. Inom spel- och lanvärlden förekommer en kultur av grova skällsord kopplade till bland annat homosexualitet. Chris Jonasson berättar vidare att: ”…Man hör fan va gay, eller jävla kuksugare eller jävla bög och andra saker just när folk förlorar”, något som inte av alla uppfattas som ett problem. Vad är då problemet? Bland annat att det fnns människor som inte vågar komma till spelträffar och inte vågar komma ut i den homofobiska miljö som råder.

Rebecka Prentell, ordförande i Sverok, konstaterade att det är både svårt att se att ett inkluderande mångfaldsarbete behövs och därtill veta hur man ska gå tillväga. Hon vill se att Sverok ska komma att hjälpa sina föreningar till att arbeta för ett välkomnande klimat genom mer kunskap och praktiska metoder. Johanna Schramm började berättade om Hazard Lanförenings satsning på ett mångfaldsarbete som påbörjades i och med deltagande i Nörd på Pride. Nu ska det följas upp med ett värdegrundsarbete som ska sätta grunden för en synvända, med målen en öppen, välkomnande lanmiljö för alla.

Just hur hanteringen av exempelvis personer som använder nedvärderande skällsord skall gå till skapade viss debatt. Från publikens håll föreslogs tydliga regler för både arrangörer och deltagare, och i de fall då dessa inte följdes avhyses vederbördande från arrangemanget. Ett annat alternativ som föreslogs var att ta diskussionen och öppna upp för samtal med deltagare för att sprida kunskap och framförallt en ny norm som ett bättre alternativ till den nuvarande. Chris Jonasson konstaterade dock tidigt under första panelsamtalet att det inte är lätt för alla att ha mod och kunskap till att kunna ta denna typ av diskussioner. Sveroks satsning på utbildning kommer därför förhoppningsvis underlätta för många föreningsengagerade.

Klockan 13:00 på lördagen under en av sommarens sällsynta värmeböljor dansade sig drygt 70 nördar genom Stockholm till bland annat Gangnam Style, Banelings, Nerdy and I know it och Dr. Whos signaturmelodi. Appropå Dr. Who så syntes minst fyra stycken till samt en blå telefonkiosk. Andra favoriter var blå och grön tetrisbit, Wario och Link. Nördbilen var utsmyckad med två klargula banderoller med texten Stolta Nördar. På båda sidor om bilen höll glada hjulvakter i handmålade banderoller med Homophobic Seal samt Nyan Cat, två nördsymboler som nu tagit ett stort steg mot att kanske bli symboler för stolta nördar världen över.

Klart är att queera nördar är här för att stanna. Den nuvarande spelkulturen behöver dock komma ikapp och arbetet med detta pågår från flera håll. Stora föreningar såväl som enstaka individer med brinnande engagemang arbetar aktivt för att förbättra både irl- och onlinemiljöerna. Även du som läsare kan göra en skillnad genom att helt enkelt fundera på hur ditt beteende kan påverka dina vänner och medspelare. Tillsammans skapar vi en spelmiljö vi alla vill delta i.

För den som är intresserad av att veta mer om alla inblandade följer här ett gäng länkar till alla som på ett eller annat sätt bidragit med att göra Nörd på Pride till ett lyckat projekt.
Laserdome
Sverok
Hazard
Queernerds
Svampriket
RFSL Ungdom
Nörd på Pride