2007 släpptes tredje delen i Paradox Interactives Europa Universalis. Nu, fem år senare, avslöjas det att ytterligare en del i serien är på ingång. För de som inte känner till Europa Universalis handlar det om strategispel av typen ’grand strategy’, något jag personligen försökt sätta mig in i, men inte riktigt kommit underfund med då det känns fruktansvärt komplicerat. Det är dock något som en del tycks gilla och för alla er som gör det; Europa Universalis IV planeras att släppas under nästa år.

Paradox har tagit lärdom av tidigare succéspel som Crusader Kings II och Sengoku och tänker nyttja den erfarenheten för att göra Europa Universalis IV ännu bättre än sina föregångare. De utlovar en ny finare 3D-karta som påverkas av årstider, förbättrat system för byteshandel samt mer fokus på relationer mellan de olika härskarna. Fokus har även lagts på att spelet och  användargränssnittet ska bli snyggare och mer lättanvänt, utan att förenkla upplevelsen till en pinsam grad.

För att glädja historiefantasterna kommer Paradox anstränga sig ytterligare för att det fjärde spelet faktiskt ska vara mer troget får historia. Istället för tidigare generella ”events” kommer spelaren nu tvingas fatta viktiga beslut samt få miniquests som passar den aktuella nationen och tiden. Det kanske viktigaste tilläget blir dock en omgjord och förbättrad tutorial-funktion, något som tidigare delar saknat och som kan avskräcka de flesta då spelen som sagt är ganska komplicerade.

Kommer jag äntligen kunna lära mig spela ett Grand Strategy-spel? Det återstår att se, 2013 förväntas det släppas och de första rörliga bilderna av spelet kommer att visas på årets upplaga av Gamescom.

Källa: Kotaku