Under Fredagen samt Lördag har ett större konsol event hållits i Jönköping för första gången under namnet Consolidate. Eventet tog plats på andra våningen i Sesam gallerian och jag var på plats för att undersöka hur bra tryck det är på ett konsol event i den stad som är mest känd för Dreamhack och e-sport med datorer. Mitt första intryck var positivt då Consolidate befann sig i en stor öppen ljus lokal centralt belägen i Jönköping i en galleria som allmänheten frekvent besökte.

På plats fanns inte mindre än 32 st Xbox 360 konsoler och fler kunde sättas upp vid behov. De spel som fanns tillgängliga var bland andra Fifa 12, Street Fighter IV Arcade Edition och Gears of War 3. Turneringar hölls i både Fifa 12 och Street Fighter IV Arcade Edition där man hade chans att vinna både en del pengar och headset från Plantronics.Finalerna i dessa tuerningarna visades på duk utomhus under lördagkvällen och turneringarna sändes även på Twitch. Den kände SF AE 2012 spelaren Yagami vann den turneringen och Robin Moberg vann Fifa 12 turneringen.

Jag passade på att fråga Andreas om vilka fördelar han såg med att hålla turneringar i e-sport med konsoler istället för datorer. De stora fördelarna enligt honom är att du slipper installationer och mycket extra underhåll på konsoler. Det positiva med datorer är att de just nu är bättre på att hantera digital media vilket underlättar då du istället för att köpa x antal fysiska spel bara behöver köpa licenser för dem och dra ner dem över nätet. Fysiska skivor riskerar ju även alltid att repas.

När det gäller framtiden ser Andreas positivt på tanken om framtida event och han tror att e-sport med konsoler kommer bli större i Europa. Consolidate har haft ca 50 pers som spelat under turneringarna och fullt hus från allmänheten under kvällarna båda dagarna. Andreas tycker det är viktigt att man öppnar upp för allämnheten så fler kan testa på och få en förståelse för vad e-sport är. Andreas har även noterat är att det har varit 50/50 bland könen på eventet och åldrarna har varierat med allt från tonåringar till medelålders. Han säger att gensvaret från sponsorer varit positivt och att vissa sponsorer redan har sagt att de vill ställa upp med lag på nästa Consolidate.

Personligen tycker jag det är roligt med ett alternativ till de turneringar datorfestivaler samt internetcaféer erbjuder. Då Consolidate visat att man har kapacitet tekniskt att göra ett lyckat event hoppas jag att liknande satsningar även görs i framtiden. Det som skulle kunna förbättras är promotion delen av eventet genom exempelvis mer info generellt på stan så ännu fler personer vet vart de ska gå för att ta del av e-sport upplevelse på konsoler.

 

Bilder: Louis Thorell ©2012