Det är dags för årets pridefestival och även om festivalens huvudsakliga tema inte handlar om spel finns det ett flertal områden som påverkar och påverkas av vår favoritsysselsättning. Till årets festival är det ett flertal beundransvärda individer som med sina respektive resurser gått ihop för att visa hur de vanligaste normerna inom spel inte är särskilt representativt för den mångfald av gamers som finns där ute.

Det är Hazard-lanförening, Queer Nerds och Sverok som tillsammans har skapat Nörd på Pride som inte bara deltar i prideparaden utan även har förberett ett flertal panelsamtal till denna fredag som vi är övertygade om kommer vara både intressanta och lärorika.

Lajv är kärlek, datorspel hat 17:00-17:45
Det finns ett antal myter och föreställningar om hur hbt-vänliga eller ovänliga de olika nördgrenarna är. Representanter för olika hobbykulturer berättar om hur stämningen är på deras arrangemang. Stämmer det att lajvare bara kramas och allt är fint medan dataspelare hatar bögar, och hur ser det egentligen ut i de andra hobbygrenarna?

Lan, konvent och spelträffar 18:00-18:45
Samtal mellan Queer Nerds, Hazard och andra arrangörer av nördiga sammankomster om hur vi kan göra våra träffar mer tillgängliga och välkomnande för alla. Vad har arrangörer för ansvar?

Queera förebilder 19:00-19:45
Vad finns det för Queera förebilder inom nördvärldens spel, seriertidningar och tv-serier? Behövs det fler? Är det viktigt att olika minoriteter representeras och varför?
Medverkande: Malin Söderberg, mfl

Finns det platser för Homo-, Bi-, Trans- eller Queernördar? 20:00-20:30
Ett samtal mellan Rebecka Prentell från Sverok och Ronja Sanden från RFSL Ungdom om hur det ser ut i respektive ungdomsförbund och vad de gör för att föra Homo-, Bi-, Trans- eller Queernördar ska känna sig välkomna.
Medverkande: Rebecka Prentell, Sverok och Ronja Sanden, RFSL Ungdom

Nu finns det säkert någon där ute som undrar varför just du ska bry dig och om du råkar vara den personen är det dags att ta sig en funderare. För oss på CtrlAltElite är det en självklarhet att alla ska få vara med och spela, men tyvärr ser inte dagens spelklimat ut på det sättet, eller som Johanna Schramm, Vice-Ordförande i Hazard-lanförening skriver i deras manifest.

Ännu är det inte tryggt för alla att vara sig själv eller älska vem man vill. Spelkulturen är i många fall heteronormativ och ofta homofobisk. Värderingar, uttryck och skällsord i dagligt tal och i onlinemiljöer bidrar till att hålla detta destruktiva synsätt levande, vilket skapar en miljö där spelare inte kan vara sig själva.

Vill man ta chansen att lära känna några nya kärleksvänliga nördar ska man passa på att ta sig till Humlegården vid 11:30 denna lördag då Nörd på Pride kommer samlas där inför paraden som startar 13:00. För mer uppdaterad information rekommenderar vi att man följer facebook-gruppen Nörd på Pride som kommer lägga upp mer information under veckans gång.