Lite goda nyheter så här mitt i veckan! The Court Of Justice of the European Union har fastställt i en dom att folk ska kunna sälja vidare sina nedladdade spel.

I en miljö där utgivare försöker förstöra basiska konsumenträttigheter som möjligheten att sälja vidare fysiska produkter man har betalat för. Oavsett vad licensavtalet (EULA) säger måste man följa lagar som finns. Det här skulle kunna ha en enorm konsekvens för hur tjänster så som Steam, Origin, GamersGate och liknande fungerar, och äntligen återställa lite rättigheter hos gamern.

 De extremt stränga och oundvikligt ogenomförbara regler vi alla låtsas att vi läst och godkänt till när vi köper ett onlinespel är fyllda med löjliga försök att ta bort våra rättigheter av ägarskap. På sin höjd, som reglerna antyder, långtidshyr vi bara spelet, utan några rättigheter att skydda oss från att de kan ta tillbaka spelet när de vill. Så en dom som säger att vi har tillräckligt med rättigheter att faktiskt sälja vidare dem till andra är en gigantisk skillnad. En stor fråga på det här är hur det skulle gå till väga. På något sätt måste ju andrahandspriserna justeras, bland annat.

Den preliminära dommen lyder,

“The first sale in the EU of a copy of a computer program by the copyright holder or with his consent exhausts the right of distribution of that copy in the EU. A rightholder who has marketed a copy in the territory of a Member State of the EU thus loses the right to rely on his monopoly of exploitation in order to oppose the resale of that copy… The principle of exhaustion of the distribution right applies not only where the copyright holder markets copies of his software on a material medium (CD-ROM or DVD) but also where he distributes them by means of downloads from his website.”

Det här är ett beslut från mjukvaruutvecklaren Oracle som gick till rätten med tyska företaget UsedSoft för att ha sålt vidare licenser till Oracles produkter. Däremot, efter att ha nått den europeiska domsolen kom den överraskande dommen mot den stora utgivaren. Det har flertalet implikationer för all onlineförsäljning, som även inkluderar spel köpta från ställen som Steam, Origin, GamersGate och så vidare. Men även ännu mer implikationer för de utgivarna som försöker förbjuda det mer vanliga, att sälja vidare boxade produkter också.

Den specifika dommen verkar vara så att om en licens är såld för förevigt – alltså inte licensierad under ett år eller liknande – har rättighetshållaren ”förbrukad dennes exklusiva distributionsrätt”.

”En sådan transaktion involverar en flytt av rättigheter av ägarskap på exemplaret.”

Bara den här meningen väger väldigt tungt. Det är första gången det har varit någon form av officiell tanke kring ägarskap via digital distribution, och  om det blir implementerat av domstolar kommer det att förändra väldigt mycket. Från rätten att legalt sälja våra spel i våra Origin eller Steam-konton, till att säkerligen ta bort egenskapen för företag som valve och EA att blockera kunders tillgång till deras köpta spel för andra överträdelser.

Just nu har vi företag som Microsoft och Sony som ser över sätten att sälja vidare deras produkter omöjligt för deras nästkommande generation av konsoler, och troligtvis förlitar sig mycket på upplevd övertalighet på argumentet att deras spel var köpta online (som säkerligen nästa generations konsoler kommer vilja fokusera på). Men nu, kanske inte. Med en dom som lyder,

“The Court observes in particular that limiting the application of the principle of the exhaustion of the distribution right solely to copies of computer programs that are sold on a material medium would allow the copyright holder to control the resale of copies downloaded from the internet and to demand further remuneration on the occasion of each new sale, even though the first sale of the copy had already enabled the rightholder to obtain appropriate remuneration. Such a restriction of the resale of copies of computer programs downloaded from the internet would go beyond what is necessary to safeguard the specific subject-matter of the intellectual property concerned.”

Hela den här affären blev helt plötsligt mer intressant. Den verkar direkt påstå att det är olämpligt för upphovsrättsinnehavaren att insistera på rätten att vara ersatt för varje gång något säljs på nytt, vilket skulle kunna ha lagliga implikationer för nuvarande system som olika konsolutgivare har introducerat som tvingar andrahandskunder att betala innan spelet fungerar fullt ut – så som online pass.
Dommen klargör också att om någon säljer vidare en digital kopia av en produkt måste de ta bort deras version av den från sin dator – för att vid det tillfället blir det en annars en upphovsrättsbrott, eftersom det blir en reproduktion och inte ett sälj. Fascinerande tillägger den, “However, the directive authorises any reproduction that is necessary for the use of the computer program by the lawful acquirer in accordance with its intended purpose. Such reproduction may not be prohibited by contract.” Vad innebär det för de nuvarande sätten som utgivarna försöker exploatera på? Kan det nu bli illegalt?

Hur företag som Steam och EA kommer reagera på dommen kommer bli väldigt intressant. Deras nuvarande infrastruktur stödjer inte andrahandsmarknad och de skulle troligtvis stänga av ditt konto om de upptäckte vad du försöker göra. Det är en dom vars implikationer skulle kunna sträcka sig väldigt långt. Det kommer mycket troligt bli en överklagelse som gör att det här stannar i domstolen för ett bra tag framöver.

Vad tycker ni, våra läsare? Skulle ni vilja ha möjligheten att sälja vidare era digitala spelexemplar? Självklart kommer ni inte kunna sälja exemplaret och ha det kvar, det strider ju mot upphovsrätten. Diskutera!

Källa