Nintendo har ända sedan GameBoys storhetstid försökt att förbättra sin redan släppta produkt med otaliga reinkarnationer. GameBoy fick mindre storlek, skarpare skärm, bakgrundsbelysning och till slut även färg. Sedan dess har det fortsatt och det är nu dags för Nintendo 3DS att få en reinkarnation; Nintendo 3DS XL.

Som det hörs på namnet handlar det om en större variant av 3DS, precis som DSi XL (DSi LL i Japan) var för DS. Den övre skärmen utökas till 4.88 tum, en ökning på ungefär 35 mm, och den undre blir 4.18 tum vilket är ungefär 30 mm större än originalets. 3DS har som många känner till rätt dålig batteritid, så är större skärmar verkligen en bra idé? Även om skärmarna är större har 3DS XL faktiskt ännu längre batteritid. När det gäller 3DS-spel är den nya batteritiden 3,5 timmar till 6,5 timmar istället för 3DS 3 till 5 timmar. För de som gillar de gamla DS-spelen räcker batteriet i 6 till 10 timmar istället för 5 till 8.

En av de första sakerna jag såg när jag läste nyheten om 3DS XL är att den inte har den andra spaken man kan få tillgång till genom att köpa ett tillbehör. Om nu Nintendo ändå släpper en ny handhållen konsol och tidigare har använt ett tillbehör för att lägga till en funktionalitet, varför inte då bygga in det direkt i den nya enheten? Det verkar som att vi får vänta på ytterligare en nyutgåva, ett nytt tillbehör eller helt enkelt vänta på att Nintendo ger upp sin andra spak. Det bör också nämnas att den precis som sin föregångare är regionslåst, något som ändå är ganska ovanligt för Nintendos handburna enheter.

Det verkar ändå som en trevlig uppdatering, speciellt för de som inte redan har en, dock känns designen nästan lite tråkig, som att Nintendo DS och Nintendo DS Lite skulle kommit i omvänd ordning. För de som funderar på att köpa en kommer den i Japan att kosta 18 900 yen och i USA hamnar priset på $199.99. Vi i Europa har inte fått något pris än men de utländska priserna hamnar mellan 1 400 och 1 700, sån tur lär vi dock inte ha och import lär inte vara något alternativ då den som sagt inte är regionsfri. Den kommer i alla fall till Europa och Japan 28 juli och amerikanerna får vänta tills 19 augusti, samma dags om New Super Mario Bros 2 ska släppas.