Under gårdagen presenterade Microsoft en surfplatta de döpt till Surface, ett mycket påkostat evenemang i Los Angeles. Inte helt otippat kör man Windows 8 istället för Android.

Det kommer att komma två modeller av Surface där den kraftfullare nyttjar en 22 nanometer Ivy Bridge-processor med Windows 8. Den klenare modellen är baserad på ett ARM-chip och rullar alltså Windows 8 RT istället. Den senare är bara 9,3mm tjock, väger 680 gram och har en skärm på 10,6″ med ClearType HD-stöd. Enheten kommer att säljas med antingen 32 GB eller 64 GB lagringsutrymme. Intel-versionen är tjockare (13,5mm) och tyngre (681 gram), men är samtidigt snabbare och kan nyttja vanliga Windows-program. Den går att köpa med 128 GB SSD, skärmen ska vara ”Full HD” – alltså 1920x1080p.

Något som får Surface att sticka ut från sina konkurrenter är främst sitt Touch Cover, tangentbord med trackpad (multitouch) och skydd i ett. Skyddet är endast 3mm tjockt och enligt uppgifter från Microsoft går det att skriva upp till dubbelt så fort med det utfällbara tangentbordet än vad det är att skriva direkt på skärmen.

Ingen prislapp finns än, men kanske kan det bli konkurrenskraftigt?

Källa

[pro-player width=’630′ height=’473′ type=’video’]http://www.ctrlaltelite.se/trailers/surface-720p.mp4[/pro-player]