I samband med att Batman: Arkham City nyligen släpptes i Game of the Year-utgåva blev även det nya storybaserade DLC:t Harley Quinn’s Revenge tillgängligt för separat nedladdning. Mer riktigt innehåll åt specialutgåvor ska man inte fnysa åt, men vi har kollat hur Harley’s Revenge står sig som ett skäl att återvända till Arkham City ifall du känner att du redan har tagit dig igenom sandlådan som utgjorde platsen för den kriminella karantän vi introducerades till i förra året. Harley’s Revenge utspelas efter slutet av huvudberättelsen i Arkham City, så det behövs väl knappast nämnas att den här texten oundvikligen kommer dra upp lite spoilers för slutpartiet av Batman: Arkham City.

Harley Quinn’s Revenge är ungefär lika långt och brett som ett mindre kapitel i huvudspelet. Allt storyrelaterat kretsar kring det sydöstra hörnet av Arkham City och det är inte så mycket som händer utomhus, men de har ändå lyckats få in känslan av att staden faktiskt finns kvar runtomkring uppdraget, även om den inte har något faktiskt innehåll. DLC:t körs nämligen helt separat från huvudstoryn; du slängs in i uppdraget med alla uppgraderingar och ett något begränsat användargränssnitt.

Den största nyheten här är att man växelvis styr Robin i ett kampanjuppdrag istället för Batman. Från spelperspektivet innebär detta egentligen bara att du spelar som Batman i andra trikåer, med omgjorda animationer och lite färre gadgets.Det enda riktigt nya Robin för till bordet är en ihopfällbar sköld som kan skydda mot både kulor och miljöbaserade hot som ångsprutande ventiler. Det finns runt tre stycken försiktigt dirigerade moment under äventyrets gång där man måste använda skölden, men utöver detta var den inte särskilt praktisk i stridssituationer. För er spelare med samlarfetish kan det vara värt att nämna att Harley’s Revenge bjuder på inte mindre än 30 nya ballonger du kan hitta, och självklart finns det en achievement/trofée knuten till prestationen att ha smällt samtliga.

Det är nu över ett halvår sedan jag matade ur Batman: Arkham City-skivan ur xboxen och kände att jag var färdigspelad, men detta har Harley’s Revenge ingen översikt med. Utan någon särskilt stor chans att friska upp minnet när det gäller knappkombinationer eller att återvänja sig vid FreeFlow-stridssystemet slängs du in i scenarion som ligger på samma nivå som slutet i huvudstoryn. Batman startar helt fullt uppgraderad, oavsett hur du lämnade honom, och detta gick troligtvis hand i hand med beslutet att skala ned användargränssnittet till den grad att du enbart får kika lite lätt på en begränsad version av kartan. Eftersom Batman som sagt redan har all uppgraderingar behöver man kanske inte använda den menyn, men med tanke på att där var var man hittade info om alla gadgets och framför allt komboinstruktionerna för att använda dem i strid så skulle det ha hjälpt en del i denna situationen.

Uppdraget utspelar sig som jag nämnde överst ett litet tag efter slutet av berättelsen i Arkham City, så Ra’s al Ghul är besegrad och Jokern har skrattande gått sin död till mötes i Batmans famn. Icke förvånansvärt så är det det sistnämnda faktumet som har motiverat den titulära hämnden som Harley Quinn är på väg att utmäta. Trots sin sorg och ensamhet lyckades Harley behålla kontrollen över de flesta hejdukarna, kidnappa ett gäng med poliser och barrikadera sig i industriområdet i Arkham City. I uppdragets början så  sveper spelaren in i Robins trikåer, då Batman begav sig in för att rädda alla lagens väktare för två dygn sedan och har inte hört av sig sen dess. Robin smyger in för att ta reda på vad som har hänt och för att om möjligt avsluta uppdraget; rädda poliserna och besegra Harley och hennes hejdukar.

Historien är varken lång eller originell, utan återanvänder mest många element och vändningar från grundupplevelsen i Arkham City, men den är ändå väldirigerad och har helt rätt atmosfär så den skulle utan problem kunna vävas in i grundpaketet. Det är dock svårare att motivera en ominstallation och återacklimatisering till Arkham City och dess system enbart för det här DLC:ts skull. Uppdraget bjuder på en bra fortsättning som öppnar för tankar runt återverkan av grundspelets handling, men det är absolut inga stora svar eller utvecklingar som missas ifall du skulle hoppa över det här. Harley’s Revenge är definitivt ett gott tillskott till Game of the Year-utgåvan, men det håller inte måttet som ett fristående köp.

Batman Arkham City: Harley Quinn's Revenge DLC

6

Grafik

5

Ljud

8

Spelbarhet

7

Hållbarhet

3