2008 var året då vi alla kunde njuta av streamad musik gratis tack vare Spotify och populariteten fortsätter att öka för den reklamfinansierade tjänsten. Året efter kom en till reklamfinansierad tjänst som den här gången riktade in sig på filmer och tv-serier. Den tjänsten hette Voddler och förväntades bli ett ypperligt alternativ för filmälskare med begränsad plånbok. Det hände dock aldrig pga flera orsaker men de flesta är överrens om att Voddler helt enkelt inte höll måttet med ett klent utbud och ett riktigt dåligt användargränssnitt. Nu är det dags för nästa medium att använda sig utav en reklamfinansierad tjänst och efter en kort demonstration undrar jag varför ingen har gjort detta förrän nu?

Void heter den nya tjänsten från Gamersgate där du kommer kunna ladda hem fullversioner av spel utan att behöva betala en krona för det. Det låter i våra öron som en väldigt fin möjlighet att prova på en mängd spel som man kanske inte hade ägnat en tanke åt annars. För att få tillgång till dessa spel måste man dock självfallet skaffa ett Void-konto till att börja med och därefter börjar ett antal intressanta bitar med upplägget hos Void att visa sig. Har du tidigare köpt spel via Gamersgate kommer upplägget kännas väldigt bekant, med den stora skillnaden att du inte betalar för spelet du vill ladda ner utan istället får använda en ”slot” som upptas av ett specifikt spel. När du sedan har gjort ditt val kommer denna ”slot” att vara upptagen i 14 dagar framöver och under den tiden får du spela hur mycket du vill.

Känns det lite klent med en ”slot” och bara möjligheten att byta spel efter 14 dagar? Du kan uppgradera din ”slot” med flera egenskaper eller helt enkelt köpa fler ”slots” för att stilla dina spelbehov. Vad sägs om att ha en ”slot” med lägre ”cooldown” än de vanliga 14 dagarna eller en ”slot” du kan dela med en vän för att sprida spelglädjen. Extra mysigt är att dessa uppgraderingar går att betala med hjälp av ”blue coins”, vilket är en del av belöningssystemet som Gamersgate använder sig utav. Det betyder att den som varit flitig och samlat på sig lite mynt inte behöver betala något för dessa uppgraderingar heller.

Nu är detta en reklamfinansierad tjänst så troligtvis är det några där ute som är lite fundersamma över hur mycket reklam man egentligen måste genomlida? Överraskande lite om man frågar oss. Den reklam man måste uthärda är banners på hemsidan, banners under nedladdning och ett par klipp när du startar upp spelet. När du väl har nått titelskärmen är det helt reklamfritt fram tills dess att du stänger av spelet igen. De extra minuter man måste vänta på att spelet ska starta känns som ett helt godtagbart byte mot att inte behöva betala en krona för spelen i fråga. Det finns förstås en liten hake och det är att det krävs en internetuppkoppling under tiden som spelet ska startas då reklamen streamas, men efter det kan man koppla bort nätverkskabeln om man nu skulle vilja det.

Vad väntar du på egentligen? Jag har svårt att se en pc-spelare som inte är sugen på att prova tjänsten så palla er iväg till Gamersgate’s Void-sektion och registrera er. Att registrera sig till Void fungerar på liknande sätt som Spotify använde sig utav i sina tidigare dagar. Blir du inte vald att komma in direkt kan du alltid hoppas på att någon av dina vänner blir det så att hen kan bjuda in dig. För så pass generösa är väl dina vänner. Det hoppas vi i alla fall. Om Void kommer bli en hit eller ej återstår att se, men potentialen finns där och den närmaste tiden kommer bli väldigt intressant. En av de mer intressanta frågorna är förstås: har Void potentialen att konvertera några pirater eller är det studenter som kommer nyttja tjänsten allra mest?

Här registrerar du dig för Void.