Det har varit något av en stiltje den senaste tiden när det gäller nyheter och uppdateringar runt SUDA51 och Grasshopper Manufactures zombiefyllda actionspel Lollipop Chainsaw. Bortsett från den något utdragna täckningen av de två cosplay:arna som fått äran att representera huvudkaraktären Juliet Starling i öst respektive väst har det varit ganska tyst, så det kom som en välkommen överraskning när man insåg att spelet faktiskt är i princip klart och kommer släppas om exakt tre veckor. CAE har fått sätta sig ned och köra igenom ett par väl valda delar av spelet, och det första intrycket är nästan bättre än förhoppningarna som automatiskt höjts hos alla som känner till utvecklarna.

För er som råkat missa eller har glömt bort vad Lollipop Chainsaw egentligen handlar om så kan man kortfattat säga att spelet kretsar runt Juliet Starling; en stereotypisk cheerleader vars 18-årsdag blir förstörd av en ordentlig zombieinvasion. Som tur är så tillhör Juliet en familj vars släkt består enbart av hyllade zombiedödare. Beväpnad med bland annat sin brutala motorsåg och en uppsjö av cheerleaderinspirerade närstridskombos tar hon scenen för att bekämpa och finna källan till zombiehordens attack.

Som man bör förvänta sig när det gäller vilket spel som helst som SUDA51 ens har stått i närheten av så fullkomligt dryper Lollipop Chainsaw av referenser till amerikansk popkultur och rockmusik, allt filtrerat genom hans egna galenskap. Det första som slår en är det rent visuella – det mesta är väldigt välanimerat, och estetiken blandar de blodigare elementen av den väldigt explicita zombieslakten med de explosioner av cheerleaderidealiska element som rosa hjärtan och regnbågsfyrverkerier till ett ännu bättre resultat än vad man kunnat utröna från alla trailers som släppts för spelet. Vad som känns viktigast att nämna är definitivt den serietidningsstil som alla skärmelement, menyer och andra spelelement går i. Denna har knappt visats upp överhuvudtaget innan, och det blir galet snyggt när det är integrerat i spelupplevelsen.
Det är även föga förvånande att musiken håller hög klass, och på samma vis så blandas hård rock med äldre söt-irriterande låtar som ”Mickey”, föregångaren till Carolas hitversion, och självklart ”Lollipop” som gjordes ofantligt populär av The Chordettes och som det nog inte finns en enda människa som inte får den på hjärnan bara de läser låttiteln.

När det gäller själva spelandet är det lite begränsat hur vi kan döma spelet då vi inte körde den definitivt slutgiltiga versionen, men striderna kommer ha potential att bli mycket mer varierade än vad som hintats åt tidigare. Juliets arsenal kommer inte bli begränsad till motorsåg och pom-poms, utan hjältinnan kommer bestyckas med bland annat granatkastare och en mängd komplett oförklarliga specialattacker. Det gjorde definitivt gott att även få se ett smakprov på de kombos du kommer kunna läsa upp under spelets gång. De är självklart snyggt animerade och anpassade till specifika förhållanden så med lite övning kommer du lära dig att dominera slagfälten på ett väldigt tillfredsställande manér.

Slutligen var ett av de mer betryggande aspekterna av Lollipop Chainsaw vi introducerades till att få se hur karaktärerna presenterades. Sen den första trailern släpptes har många varningsflaggor höjts rörande översexualiserandet, men utöver den visuella tonen så är karaktärsatmosfären långt mer tilltalande än många fruktat. Trots alla korta kjolar och djupa dekolletage lutar Lollipop Chainsaw mer åt tidig Buffy än Bayonetta i inställning, och bara under vårt korta test hann vi få uppleva roande, charmig och välskriven dialog levererad av vad som verkar vara ett rutinerat röstskådespelarteam med gott samspel.

Det har ännu inte uppdagats något bevis på något som kommer att skrämma bort oss från denna titeln och den otroligt välpresenterade och galet överdrivna klyschigheten är definitivt vad som kommer locka spelare, oavsett om slutprodukten har lyckats rent spelmekaniskt eller ej. Vi ser definitivt fram emot Lollipop Chainsaw, och ni kan se fram emot vår recension när spelet är släppt!