Att spelare som laddade ner och krigade i det kommande spelet Dust 514 till PS3 skulle slåss på planeterna som redan existerar i EVE Online var något som vi vetat länge, men på detta års fanfest som CCP höll visade företaget att denna länk skulle vara mycket mer än namnen på planeterna och lite statistik som förs mellan två spel.

Orbital bombardments:

Möjligheten att kunna kalla in airstrikes i spel har funnits ett tag redan, men Dust blir det första någonsin som tillåter en Dust 514 spelare att kalla in det tunga artilleriet från yttre rymden med en annan spelare bakom kanonerna. CCP visade nämligen hur bombardering från ovan skulle vara mycket mer än bara scriptade event. Spelare i Dust kommer kunna kalla in en strike, då skapas en launchcode som en EVE Online spelare sen kommer kunna använda med en speciell modul på sitt skepp. För att bättre förstå hur det ser ut, ta en titt på klippet nedan.

 

Mera customisering:

Att fordonen skulle vara lika customiserbara som skeppen i EVE Online hade redan avslöjats, men efter att ha provat spelet på FanFest kan jag nu säga att även ens egen karaktär kommer ha samma förmån. Spelare kan alltså bygga helt unika klasser för oerhört specifika ändamål. Med ammodepots utspridda på banan kommer spelare även kunna byta mellan sina olika loadouts beroende på vilket ändamål man vill nå. Ammodepots, stationära kanoner mm kan även kallas in men är absolut inte oändliga, även mängden respawns avgörs på hur många kloner en spelare har köpt. Varje fordon som kallas in ägs utav spelare och därför kommer pengar i spelet ha stor betydelse då dessa kan avgöra vilka uppgraderingar och fordon man har råd med. Dyra skepp eller tanks kommer leda till att spelare som brukar kamikazeliknande spelande med fordon lär vara en ovanliga syn.

Det kommer finnas hundratal om inte tusentals olika moduler tillgängliga att köpa i spelet för karaktärer och fordon. Att köpa dem görs med samma in-game valuta som EVE Online, dvs ISK och spelare i EVE Online kan antingen donera, eller betala Dust spelare för att kriga på planeter åt dem. Eftersom Dust 514 kommer vara gratis att ladda ner och spela så kommer även en annan valuta i form av AUR att existera. Denna valuta finns redan i EVE Online men går bara att använda för utsmyckningssaker som kläder eller monokeler. Eftersom denna valuta inhandlas med ett kreditkort så står frågan fortfarande lite obesvarade för hur exakt spelare kommer kunna betala för saker i spelet utan att hamna i en betala för att vinna situation.

PvE:

CCP visade även upp planer på att skapa PvE-banor i Dust 514. Av det lilla de visade så verkade det bestå till största del utav spelare vs. Rouge Drones. Dessa drönare existerar redan i EVE Online så spelare lär alltså ha möjlighet att slåss mot dessa robotar för ISK om PvP inte är ens grej eller om man behöver öva och lära sig spelmekaniken.

E-Sport!

E-sport inom FPS har existerat länge men inte till någon större utsträckning i MMO-spel. Med Dust 514 vill CCP skapa en möjlighet för detta genom att stödja capture the flagmodes mm. Utöver detta så vill de även göra det möjligt för EVE Online spelare, och med största sannolikhet Dust-spelare att spectata live under matchens gång och precis som med fotboll eller andra stora sporter i världen, ha betting på hur det kommer gå. Därmed kan Dust även bli den första In-game e-sporten i världshistorien.

Expansioner:

EVE Online spelare har länge kunnat njuta av 2 gratis expansioner varje år men CCP vill inte låta Dust spelare ha det sämre så redan innan spelet har kommit ut annonserades att den första expansionen skulle komma till Dust i 2013. Expansionen är inte helt kartlagd ännu men saker som CCP nämde att de vill ha med är PvE mode, M-tacs (ett fordon som påminner om mechs, tänk er Alien 2 slutet med customiering), E-sport och krig på ogästvänligare planeter.

När andra sorters planeter nämndes så tog man även upp idéen om att ha slag på planeter med olika G-styrkor. En bild på en lavaplanet visades upp och en utav Dust-utvecklarna nämnde att de funderade på att kunna göra lava och liknande planeter omöjliga att slåss på till fots, utan allt skulle behöva göras i flygande fordon.

 

Dust 514 ser ut att verkligen kunna bli något unikt och för er som äger en PS3 och vill prova på kan jag nämna att betan drar igång i April och att det kommer gå att skriva upp sig för testning, för er utan en PS3 kan det kanske vara dags att skaffa sig en. Själv kommer jag fortsätta att spela Dust i betan under april-månad och framåt. Mer info kommer att dyka upp under den närmsta tiden så fortsätt kika in på CtrlAltElite för mera information om det kommande Dust 514. Om det inte går att vänta så går det att surfa över till Dust514 och ta en titt på den 12min långa videon från Dust-turneringen som pågick under FanFest.