Ubisoft påstår att man utvecklar en helt ny spelmotor endast för Assassin’s Creed III, och man kommer inte återanvända några animationer från tidigare spel.

Assassin’s Creed III är ett så pass stort tekniskt hopp från tidigare spel att det utvecklande teamet var tvungna att göra om varje animation som används i spelet – inte en enda liten bit av animation från tidigare Assassin’s Creed-spel gick att använda.

I en intervju med VideoGamer.com pratar man bara om den nya motorn, IP-utvecklingsdirektör Tommy Francois sa: ”Den nya motorn är redo för Assassins Creed! Den har utvecklats bara för Assassin’s Creed III, detta låter oss att göra en hel del mer med våra mellansekvenser som exempel, vi har mycket högre detaljerade karaktärer, vi var också kapabla att göra motion capture, motion capture på ansiktet med voice over på samma gång vilket låter oss att ha en helt annan nivå av synkronisering närmare det man ser i en Hollywood-film. Detta är viktigt för att leverera storyn för att det låter karaktären att bli ärligt emotionell och att få spelet att fokusera på deras ansikte men utöver det har det tillåtit oss att rita 2000 karaktärer, och vi har aldrig varit kapabla till det. Om du skulle besöka Bunker Hill kunde du inte porträttera striden som den var utkämpad under den dagen, men vad det tillåter oss att göra var att skapa Frontier. För att spelet var inte färdigt – vi gjorde om varenda animation i spelet. Inte en enda av animationerna i AC3 är från det förra spelet. Vi var tvungna att göra om hela tech-trädet från det perspektivet.”

Han fortsätter: ”Vi har också totalt gjort om icke spelbara karaktärer i relation till Connor men även i relation till hur de interagerar med andra icke spelbara karaktärer. Nu är animationerna mycket mjukare, mycket snabbare, spelet kör inte fast. Det har tillåtit oss att implementera ett vädersystem, vi gör det omöjligt för puder-vapen i regnet.”

Angående nästa generation satsar Francois fortfarande på gameplay.

”För att fullt svara på din fråga om Next Gen, vad än den motorn skulle kunna vara kommer den bara att ge

Assassin’s Creed III kommer att släppas 31:a oktober på Xbox 360 och PlayStation 3. PC och Wii U versioner har ännu ej fått släppdatum.

Källa