Vi har fått chansen att ställa några frågor till årets IT-tjej, Ina Bäckström! Vi är väldigt glada för hennes skull och tycker verkligen att rätt tjej vann.

Berätta lite fort vad Årets it-tjej är och vad det innebär, om någon har missat det.
Årets IT-tjej är en utmärkelse som delas ut av Microsoft för att inspirera fler tjejer att söka till IT och spel. Som det ser ut nu finns det färre tjejer utbildade inom IT och spel än vad branschen vill anställa. På Microsoft, som ger ut priset, utgörs 26% av den totala arbetsstyrkan av kvinnor, och det är bra i jämförelse med många andra företag. Att ha en jämn fördelning mellan kön och uppblandning av etnicitet etc ger fler mer varierande idéer och infallsvinklar vilket ger en ökad produktivitet och mer kreativa lösningar. Många företag upplever samma sak. Microsofts produkter riktar sig dessutom till hela svenska folket och då måste man ha en arbetsstyrka som speglar deras behov. Man har helt enkelt inte råd att ignorera 50% av Sveriges befolkning. Att lyfta fram förebilder för tjejer hjälper till att inspirera och väcka nyfikenhet.

Vad hade juryn för motivering, har du själv någon idé varför de valde dig?
Juryns motivering var att de letade efter en person med starka entreprenörsegenskaper, som var en naturlig ledare och på ett ärligt och passionerat sätt brann för IT och spel och för att se till att fler tjejer kom in i branschen, någon som kan fungera som just en förebild för unga tjejer. Mitt arbete inom spelbranschen och även inom e-sport var också viktiga för juryn. Mitt jobb med ex BarCraft handlar om att bejaka inte bara spelet utan kulturen för de människor som är inblandade.

Hur känns det, och hur kommer det påverka din karriär tror du?
Det är en fantastiskt ära och också ett förtroende från Microsoft. Jag vill använda detta för att både fortsätta med de projekt jag redan är inblandad i och utöka dem, men utmärkelsen öppnar också andra möjligheter, som till exempel att hålla föredrag i skolor och anordna andra typer av event. Det handlar mycket om vad man gör det till själv!

Du är även aktiv med en spelförening, Frizon. Berätta mer!
Frizon är en förening som grundades av bland annat mig och Monika Nilimaa för att främja tjejers spelande och få fler intresserade av spel och teknik. I grunden handlar det om att vi vill skapa ett forum för alla tjejer som är intresserade av spel och för att det är roligt att ha andra tjejer att dela intresset med. Vi är många som upplevt att det saknas något för att spel ska bli riktigt tillgängligt för tjejer. Många tjejer man träffar säger att de vill spela men inte har någon att spela med. En annan anledning är att man tyvärr fortfarande träffar på en hel del misogyna attityder inte minst på nätet och det blir en allt annat än välkomnande stämning. Frizon jobbar för att skapa en trevnad och gemenskap för tjejer.

Hur ser dina framtidsplaner/visioner ut?
Jag vill jobba vidare med alla de projekten jag sitter med nu, men mitt mål med min karriär är att hamna i en position på ett spelföretag där jag kan påverka visionen bakom de spel man utvecklar. Spel är en av mina största passioner och jag vill se det utvecklas och hur långt man kan ta det. Det finns så mycket möjligheter inom spel och det är en bransch med spännande framtid! Ett annat personligt mål är att kunna påverka vilka värderingar och idéer vi visar upp i spel, som idag är ett av världens största medier. Det är viktigt att vi tar ansvar för vad vi berättar.

BarCraft fortsätter att vara populärt, vad är det som lockar? Sälj in det till ovetande!
Det är viktigt att ha en plats att träffa människor med samma intresse och det erbjuder BarCraft. Gemenskap och trevnad är bland det som är viktigast när vi jobbar med BarCraft, samt att det ska vara tillgängligt för alla (som är över 18 dvs). BarCraft riktar sig såklart till en lite äldre e-sportpublik, eftersom vi håller till på barer.

BarCraft består av flera olika delar, två av de viktigaste är vårt forum och våra sändningar, men med tiden har vi haft möjlighet att expandera och jobbat hårt på att driva utvecklingen vidare. Det finns mycket möjligheter med BarCraft och just nu jobbar vi bland annat annat med att ta in sponsorer för våra större projekt. Vi kommer fortsätta med våra BarCraft-kvällar och turneringar men sitter också i samtal kring olika samarbeten med andra organisationer.
BarCraft fungerar också som ett nätverk och vi vill möjliggöra även för andra att genomföra relaterade projekt.

För att komma i kontakt med Ina, Frizon eller Barcraft finns de alla på twitter! InaBackstrom, BarCraftSE, Frizon – BarCraft har även en egen hemsida med mer info om events och sådant.

Vi på CtrlAltElite önskar än en gång ett stort grattis till Ina, årets IT-tjej! Lycka till med alla dina planer och projekt, vi håller alla tummar för dig.