Det ser ut som att de glada dagarna med mindre samvetstyngda köp och kursomräkning för en totalt påhittad valuta går mot sitt slut, i alla fall om man ska tro en ospecifierad källa med påstådd inblick i Microsofts beslutsfattning.

Tydligen ska utvecklare som har utgivningsavtal med Microsoft blivit förvarnade att de bör planera inför den här övergången. Inside Mobile Apps, som lyfte fram det här ryktet, bad Microsoft bekräfta det här, men fick endast till svar kommentaren: ”Vi kommenterar inte på rykten eller spekulation”. Planen, enligt ryktet, är att när 2012 är över ska alla transaktioner mot Microsofts olika tjänster ha gått över till att enbart använda din regions lokala valuta, och ifall du har kvar några Microsoft Points på ditt konto kommer de konverteras till en pengasumma när övergången är klar.

I nuläget är Microsofts alla tjänster knappast konsistenta med hur de tar betalt för innehåll; bara på Xbox Live Marketplace har det sedan länge funnit både innehåll som bara går att köpa för riktiga pengar och de poängbaserade priserna som de flesta är vana vid. En övergång till enbart riktiga valutor är egentligen inte så överraskande; nästan alla andra aktörer på marknaden som fokuserar på nedladdningsbart innehåll kör på samma modell, och ett mer uniformt upplägg skulle nog gynna företaget.

På konsumenternas sida har många redan börjat hoppas på att detta skall vara en väg undan de för många irriterande fasta poängsummorna som måste köpas som tidigare har tvingat att kunder att alltid binda växeln i poäng på kontot. Samtidigt så är spelare vanedjur, och det lär nog ändå komma upp en och annan röst på internet som motsätter sig idéen och som vill ha kvar de runda, fina poängen. Hur känner ni?