Året har precis börjat och de första större spelsläppen är precis runt hörnet, men vi är inte riktigt redo att släppa allt det roliga som hände under 2011. Vi fortsätter därför med vår lista på de spel som påverkade oss mest under det år som gick.

The Elder Scrolls V: Skyrim

Att Bethesda alltid får ögonen riktade mot sig inför och efter releasen av ett spel i Elder Scrolls serien är inte särskilt förvånande. Vad som däremot är förvånande är hur jag själv har lyckats finna tiden för att i dagsläget lägga ner 70 timmar på detta spel när jag i vanliga fall har svårt att komma upp i tvåsiffriga timmar. Med en gigantisk värld som inte bara innehåller kopierade grottor den här gången och möjligheten att gå på drak-sightseeing gör den femte delen i serien till en upplevelse som slukar många timmar av ditt liv, men som ger dig bra mycket mer tillbaka för den som vågar experimentera lite.

 

Fifa 12

EA levererar den bästa fotbollsupplevelsen på länge med fantastisk bollkontroll och himmelsk multiplayer för fotbollsfans.

 

Rayman Origins

Att vi gillade Raymans plattformsåterkomst är ingen hemlighet, men att det skulle vara så pass bra som det är var det ingen som väntade sig. Inte nog med att den grafiska stilen är allt annat än 3D, plattformselementen är bra nog att utmana en viss rörmokare om tronen som plattformskung. Lägg till en grym flerspelarupplevelse på det och musik som är lika minnesvärd som den är konstig. Rayman Origins är helt enkelt ett sånt där spel man inte förväntar sig ska existera i dagens spelklimat, ännu mindre att det ska vara sjukt underhållande.

 

Portal 2

Portal 2 fick direkt efter att det släpptes ett följe som var lika gigantiskt som det var fanatiskt. Eftersom att det oftast är all humor, galenskap och underbarhet som svävar runt själva spelmomenten som får allt rampljus är det ibland lätt att nästan glömma bort vilket extremt lyckad pusselkärna Portal 2 har. Sällan har vi skådat ett spel som haft så jämna, välavvägda och konstant stigande utmaningar där varje nytt moment följer formeln “förbrylling – experimentation – lösning” utan att varken kännas för frustrerande eller för enkelt. Att alla utmaningar och test vi fått genomlida i Chells skor har trots att det är för andra gången bara gjort oss sugna på än mer visar på att Portal 2 är en solklar vinnare.

 

Dance Central 2

Vi dansar sällan, men när vi gör det är det framför Kinect och Dance Central 2. Alla är inte gjorda för att förmedla känslor och tankar genom rytmiska rörelser, men det struntar vi fullständigt i när poängen tickar uppåt. Dance Central är fortfarande kungen bland dansspelen och tvåan tar allt vi gillade med första spelet och förbättrar i princip allting. Det finns ingen värdig utmanare till Dance Central 2 i denna pånyttfödda genre.

 

Portal 2

Portal 2 är inte bara ett riktigt bra pusselspel. Det råkar även innehålla årets bästa co-op upplevelse. Att tillsammans lösa de pussel man står inför är inte bara roligt utan gör samarbetsvärdet mycket mer påtagligt. Vi kan däremot inte garantera att din motspelare inte kommer att sabotera för dig då och då. Det är trots allt minst lika roligt ibland.

 

The Binding of Isaac

Det indiespel som har lämnat störst intryck på flest av oss det här året är The Binding of Isaac. I en mycket funktionell kombination av själen och grundmekaniken av en rougelike, men ändå i samma format som det första Zelda-spelet, och visuellt med den sötgroteska charmen som blivit än mer ikonisk för McMillen efter Super Meat Boy. Utmaningar och frustration står att finna i liknande mängder, men The Binding of Isaac har mycket att bjuda på även för de mindre masochistiska spelarna om de bara ger det några försök.

 

Vi har några kvar på listan att gå igenom och inte minst måste vi självfallet gå igenom vilket spel som koras till årets bästa. Redaktionen må inte tycka likadant på varje punkt men vi är helt klart nöjda med våra kandidater än så länge och fler kommer det bli. Även om vi nu har gått in i ett nytt år med många lovande spel framför oss ska vi inte glömma bort de pärlor som alla kanske inte har hunnit ge den uppskattning de förtjänar än så länge. Men vi gör så gott vi kan för att de ska få den kärlek de förtjänar.