Det har tagit lång tid och mycket spelande, men nu har de runt 200 stycken ”indieexperterna” lyckats reducerat den enorma bidragslistan till en hanterbar handfull i varje kategori. I början av mars är det dags för den 14:e Independent Games Festival, men redan nu kan ni vilka spel som kommer slåss om både pokaler och prispengar i San Francisco.

Det är alltid intressant att ögna igenom bidragen till IGF, men ofta känns det även lite märkligt. Den röriga blandningen kan innehålla spel man aldrig hört talas om, som är redan släppta, som det gått rykten om i flera år och produkter som man kanske inte ens kan kalla för spel. Vad man oftast kan räkna med är dock att kvalitet är en gemensam nämnare, och festivalen är verkligen bra på att lyfta upp och erkänna värdiga projekt.

Av de utvalda spelen vet jag att FEZ, som vi väntat på i fyra och ett halvt år, och Johann Sebastian Joust, som lyckas utveckla ett så enkelt men perfekt spel runt PlayStation Move-kontrollerna, är de som mest intresserar mig, men om ni ögnar igenom listan kan jag nästan garantera att ni kommer se något som väcker ert intresse:

Seumas McNally Grand Prize:

Excellence In Visual Art

Technical Excellence

Excellence In Design:

Excellence in Audio:

Best Mobile Game:

Nuovo Award Finalists: