Året går mot sitt slut och vi har fått se många spel även detta år. Trots våra intensiva försök att spela dem alla har några slunkit förbi, men det hindrar oss inte från att försöka utse de bästa och mest inflytelserika spelen som har släppts under året. Det har varit hektiska diskussioner på redaktionen men till slut lyckades vi komma överrens om segrarna i de olika kategorierna, även om det generellt berodde på att jag blev inlåst i garderoben en timme eller två efter att jag uttryckt väldigt starka åsikter.

Denna lista är väldigt demokratiskt framröstad och om du inte ser din favorit någonstans är det synd, men till skillnad från förskolan kan inte alla vara vinnare.

 

Battlefield 3

Battlefield-serien har alltid legat oss varmt om hjärtat. Battlefield 3 är självklart inget undantag, och gör det med bravur. Storslagen action både på stora slagfält och trånga bakgator. Kombinera detta med förstörbar miljö och mängder med upplåsningsbar utrustning. Battlefield 3 ligger även långt före konkurrenterna vad gäller grafik och framförallt ljud. Pricken över i:et är att DICE lyssnar på sin community och utför ändringar därefter! Battlefield är DICE bebis, och de tar hand om den med bravur.

 


Ace Combat: Assault Horizon

Ace Combat är en spelserie som funnits med oss sen 1992 och då på Playstation 1. Action-momenten är välgjorda, musiken underbar och grafiken fantastiskt. Med spännande story och nya inslag med helikoptrar leverar Ace Combat: Assualt Horizion ett svinbra action-spel som ingen konkurrent kommer i närheten av.

 

Rayman Origins

Att plattformshjältar som åkt på villovägar hittar tillbaka till sin ursprungliga charm händer inte ofta (läs Sonic) men Ubisoft visade oss att Rayman fortfarande kan leverera. Med en mix av klassiskt plattformstänkande, humor och den där typen av charm som nästan bara plattformshjältar kan utstråla. Rayman Origins lyckades bevisa att det är fler än tjocka rörmokare som kan hålla intresset för plattformsgenren vid liv, och när man har möjligheten att göra det med tre vänner samtidigt blir soppan mycket godare.

 


Uncharted 3: Drake’s Deception

Naughty Dog lyckas återigen med att få oss intresserade av matinéäventyr där vi inte bara får skjuta på skurkar utan även lösa pussel och utforska ruiner. Grafik/musik är på topp och tempot är nästintill perfekt växlande mellan den utforskande pusselbiten och de mer hektiska och filmiska actionmomenten. Att man dessutom har möjligheten att spela tillsammans med vänner gör inte saken sämre, även om man då får nöja sig med actionbiten.

 


Gears of War 3

Årets action tilldelar vi Gears of War 3 med sin underhållande enspelarkampanj tillsammans med de väldigt underhållande flerspelarlägena. Vi har spenderat många kvällar med att både såga Locust i bitar men även fått våra huvuden krossade i gengäld. Epic Games har lyckats hitta ett vinnande koncept där tredjepersionsaction och gränslöst horde-läge får spelet att leva långt efter spelets release.

 


Bastion

Bastion är ett otroligt stabilt action-rpg där extremt mycket arbete och kärlek har lagts ned på varje aspekt av slutprodukten. Resultatet är ett spel som tagit uttjatade konventioner från många genres och har lyckats putsa dem så väl att det verkligen skiner jämfört med de flesta spel man kan dra liknelser till. Här vill vi speciellt lyfta fram det extremt välbalanserade stridssystemet som ändå bjuder på stor variation och flödande actionbitar. Att Supergiant Games lyckades skapa så intensiva men rättvisa och taktiska fighter mot horder av märkliga varelser säkrade Bastions förstaplats i denna kategorin.

 


Mortal Kombat

Efter att ha vuxit upp med Mortal Kombat och älskat de tre första delarna började serien snabbt gå utför, men inte utför som en stage fatality utan mer av den plågosamma sorten. När rebooten på Mortal Kombat utanonnserades hoppas få av oss på underverk, men när Netherrealm Studios släppte Mortal Kombat fick alla vi som tvivlade en rak käftsmäll. Mortal Kombat leverarar och därmed basta!

 

Om inte titeln på inlägget avslöjade det för er var det bara detta bara första i en liten serie inlägg där vi kommer utannonsera våra favoriter i ett flertal kategorier, men redan nu kan ni passa på att berätta vad ni själva tycker och varför inte ta tillfället i akt att gissa vad ni tror kommer ta hem priset i de olika kategorierna som kommer, eller varför inte vilka spel som vinner nästa år.