Med en intensiv dos av nostalgi och nörderi inkasserar vi julglädjen i förtid! CtrlAltElite var och såg den första föreställningen av Gamers X-Mas på Berwaldhallen i Stockholm, och om du ännu inte vet vad det handlar om behöver du läsa vidare!

Det är mitten av november, du har tvingats gräva fram de varmare vinterkläderna och julmusten har radats upp på hyllorna i alla livsmedelsbutiker, men det känns knappast som att julen står för dörren riktigt än. Dessa musiker bevisar dock att det är möjligt att locka fram det lyckliga barnet inombords känslor, som vanligtvis håller sig gömda tills doften av glögg och granbarr fyller våra hem, oavsett vilket datum det egentligen är.

Gamers X-Mas är tänkt som ett konsertalternativ i jultider för oss som känner mer värme för Bubble Bobble än Bjällerklang av den samling ypperligt kompetenta musiker som kallar sig Level Up!. Konserten presenteras av David Westerlund, som utöver sitt bidrag till musiken sköter mellansnacket och introduktioner till de flesta segmenten. De här korta pauserna mellan de oftast överväldigande musikstyckena är inledningsvist väldigt tungt anspelande på julreferenser; självklart får vi något övertydliga nickar mot Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul som mot andra halvan av föreställningen må kännas lite stolpiga och upprepande, men de fyller sitt syfte och utan herr Westerlund som vår ciceron när han delar med sig av minnen och berättar om spel skulle föreställningen tappa så mycket av sin personliga charm.

För om det är något som förhöjer den här upplevelsen så är det de påtagligt personliga känslorna och den genuina passionen som varje musiker på scen utstrålar. Som åskådare kan man väl aldrig säkert säga om det är för spelen, musiken eller kombinationen av de båda, men en sak som är säker är att de verkligen ger liv till musiken. Och själva musiken är självklart vad man kommer för.

Showen öppnar med ett jul-tweakat medley av Super Mario-låtar, och det är här i öppningen som Gamers X-Mas är mest trogen sitt namn. Medleyt blir en färd genom franchisen med tydligt juliga influenser, och stundvis glider det över för några sekunders rena noter rakt från klassiska jullåtar. Efter detta tonas de rent musikmässiga julinslagen ned ganska raskt, men detta är inte något som gör att man som publikmedlem känner sig mindre påverkad. Alla julkänslorna och högtidsanspelningarna i början öppnar en port som därefter hålls öppen av ren nostalgi. Att få höra de mästerfullt framvävda tolkningarna av ikoniska klassiker från legendariska spel kommer garanterat frammana ryggradsrysande reaktioner från de flesta. Oavsett om du har en djup, nostalgisk koppling till spelen i fråga eller om du aldrig hört talas om dem innan så går det inte att att förneka den enorma skickligheten hos majoriteten av ensemblen.

Konserten var mycket väl balanserad för de flesta musikerna, och de flesta fick flera chanser att stå ut och skina på sitt eget sätt. Kvällens stjärna var tvivelsutan Maria Eklund som både professionellt och passionerat förhöjde alla stycken hon spelade med i. Andra höjdpunkter inkluderar Westerlunds solohyllning till Metroid, den välframförda Chrono Trigger-sviten, det något oprovocerade men bombastiska framförandet av slutlåten från God Hand, och… Helt ärligt så känns det inte gångbart att peka ut varenda stycke som förtjänar att nämnas individuellt, för då kommer jag i slutändan ha radat upp nästan hela programmet. Det vill dock inte säga att Gamers X-Mas var helt utan brister. Det är kanske att förvänta sig när det växlas så vilt mellan stilar och genres, men under vissa bitar kändes de olika elementen ganska obalanserade, det blev framför allt ett problem under Want You Gone från Portal 2 dock. Den låten, som alltid får ett enormt mottagande från publiken, hade även en annan skavank. En av sakerna som gör att Level Up! kan leverera en så överväldigande upplevelse är det glödande samspelet mellan alla musiker.  Detta var dock inget som man som åskådare kände av när det gällde Helena Vindersons prestationer som sångerska i de låtar med vokala element. Det kändes som om hon mer red i sitt eget lopp på scenen, och hennes inslag hade sällan varken samma källmaterialsanpassade medryckning eller lyckliga passion som vi i övrigt blev bortskämda med hela kvällen.

I slutändan går det dock inte att förneka att vi lämnade Berwaldhallen med njutande själar och lyckliga öron. Alla personliga tolkningar och lidelsefulla prestationer är utan like i genren, och det känns som evigheter sen jag fått njuta av en så lyckoingivande föreställning.

Stockholm var bara första anhalten för Gamers X-Mas, och snart kommer de hålla konserten i Göteborg, Västerås och Örebro. Hoppa in på deras officiella sida för mer information om turnén och om hur du kan fixa biljetter. Jag tvivlar starkt på att du kommer ångra det.
Om ni först vill ha ett litet smakprov så kan ni se lite klipp från aptitretarshowen de körde under Gamex här nedan:

 P.s för er som vill läsa om tidigare konserten Level Uppsalasom Levelupp framförde kan du göra det här

[pro-player width=’630′ height=’473′ type=’video’]http://www.ctrlaltelite.se/trailers/Gamersxmaspreview.mp4[/pro-player]