Vi på CtrlAltElite har under de senaste dagarna hårdspelat Diablo III betan. Vi bjuder er på våra tankar om klasserna, spellägena, miljön och lite annat kul.

Först ut är klasserna!

The Witch Doctor är en ny karaktär som påminner om Diablo II’s Necromancer, men istället för att vara kopplad till det döda som Necromancern är, så kan Witch Doctorn förknippas mer traditionellt med voodookultur. Witch Doctorn har möjlighet att kalla fram följeslagare, kasta förbannelser, använda sig utav crowd control magier samt kasta gifter och sprängämnen på fiender. Blizzard har sagt att Witch Doctorn inte är en annan version av Necromancer och att de kan införliva Necromancer i en framtida expansion. Ni som tyckte om att spela Necromancer i Diablo II kommer att tycka om Witch Doctorn. Witch Doctorn är en mycket mer aktiv klass än vad Necromancern var, Witch Doctorns Minons är inte så starka, så du kan förlita dig på dem lika mycket som Necromancern’s och med tanke på att man inte kan levla sina skills längre gör det dom svagare. Dock ska det bli intressant att se hur effektiva dessa följeslagare kan bli med runesystemet. Om man tyckte om att spela Necromancer ifrån Diablo II men tyckte att Necromancern inte var tillräckligt aktiv klass ska man välja Witch Doctor

The Barbarian är sig lik från Diablo II men istället för att använda mana så använder Barbarian sig utav en furymätare som han/hon bygger upp med hjälp utav specialattacker. Fury försvinner om man anfaller eller använder sina specialattacker på fienden. Furymätaren fungerar bra men påminner för mycket om World of Warcrafts Warrior, och på högre levlar så har man nästan alltid full fury och kan använda sig av brutala attacker. Barbarian är en av de klasserna i Diablo III som skadar mest och är inte alls lika utrustningsberoende som i Diablo II eller World of Warcraft (Warrior), utan klarar sig väldigt bra och kan kötta sig igenom horderna av monster med ett ganska så bra tvåhandsvapen. Så ni som tycker om att spela en väldigt brutal och straight forward klass lär välja Barbarian.

The Wizard är en version av Sorceress från Diablo II eller Sorcerer från första Diablo. Wizard är sig väldigt lik ifrån Diablo II, med lite ändrade spells. Wizarden är utan tvekan den mest kraftfulla klassen i Diablo III just nu. En Wizard är inte alls utrustningsberoende och kan lätt springa igenom hela Diablo III utan problem. En Wizard med bra utrustning och maxlevel i betan kan klara denna snabbare än någon annan av klasserna. Wizarden har lite nya magier som tex: Wave of Force, vilken är en våg av ren energi som avvisar projektiler och slår tillbaka närliggande fiender och Energy Twister (Druidens tornado i Diablo II). Wizarden är också väldigt straight forward, tycker du om att göra mycket skada och är mer av en lone wolf är Wizard klassen för dig.

The Monk är också en av de nya klasserna i Diablo III, en melee-klass som med hjälp av kampsport slår sina fiender med otroligt snabba slag. Detta är en kombination av närstridsdelarna av Diablo II’ s Assassin och Paladin. Monk-klassen är ganska utrustningsberoende men klarar sig väldigt bra pga sina många AoE attacker och en väldigt kraftig heal. Monk har även Mantras i form utav auras, som kan ge mer Dodge chans eller ge tillbaka en viss procent utav skadan tagen utav fienden. Mantras påminner väldigt mycket om Paladinernas auras men är dock en sämre version pga de bara håller en viss tid. Monken har attacker som Crippling Wave, som träffar alla fiender som står i melee range framför honom och gör dem långsammare, och Blinding Flash som gör alla fiender inom en viss radie blinda och gör så att de har 30 % chans att missa. Monk använder sig även av Spirit istället för Mana och den byggs upp utav attacker som t ex: Crippling wave och används för att aktivera t ex Blinding Flash. Men till skillnad från Fury som Barbarian använder försvinner inte Spirit förrän spelaren använder någon skill. Monken är Diablo III’s enda healer och en utav den tyngsta support klassen, men som klarar sig otrolig bra själv. Så om ni tycker om att spela i grupp men ändå göra bra med skada faller nog Monk dig i smaken.

Demon Hunter är den sista klassen i Diablo III och även denna är en ny klass som kombinerar element från Diablo II’s Amazon och Assassin. Demon Hunter använder armborst eller pilbåge som sitt främsta vapen och kastar även små bomber på fiender. Demon hunter är otroligt utrustningsberoende och skadar nog minst av alla klasserna i spelet. Men Demon Hunter kommer att bli otroligt effektiv senare i spelet för det är en typisk late-game-klass, då den med tiden får bättre skills och bättre utrustning. Demon Hunter kan lägga ut fällor, kasta granater, skjuta explosiva pilar och hjula för att komma undan inkommande attacker. Istället för att använda mana så använder Demon Hunter sig utav Hatred/Discipline, där Hatred är Demon Hunterns offensiva attacker och discipline är dem defensiva. Demon hunter är den mest intressanta klassen då den har väldigt mycket olika moment och mekaniker. Demon hunter är nog riktad till spelare som är vill ha en lite större utmaning och använda mycket olika abilities.

Game modes

När man startar ett spel kan man välja om man vill spela det genominvite only, friends only, eller public. De flesta är ju ganska självklara. Vill du bara spela ensam eller med personer du själv vill spela med så tar du invite only. Friends-läget fungerar så att spelare du har lagt till i Real ID-tjänsten kan gå med i spelet utan ditt tillstånd och i public så kan vem som helst göra det. Om man väljer att ansluta till ett publikt spel så presenteras man av en lista över de quests som spelas för tillfället, samt hur många spelare som håller på inne på dem. Att ansluta till ett online-spel går oerhört smidigt och man slipper hela party-biten och kan kasta sig direkt in i all action genom att gå till det banér som tillhör en av de andra spelarna, där en till tre andra spelare befinner sig. För att hantera PVP finns nu istället ett Versus-läge som tyvärr inte var tillgängligt i betan. Precis som i det tidigare spelet så blir Diablos underhuggare starkare när fler spelare ansluter. Men av vad vi kunnat se i betan kan man bara vara fyra spelare som max, om detta kommer att ändras när spelet väl släpps eller om det är beroende på quest återstår ju så klart att se.

Miljö och omgivning

Blizzard har lyckats bra med interaktionskänslan mellan spelaren och miljön. Det känns bra när man slår sönder saker. Nytt för trean är även att fiender ibland tappar health orbs när de dör. Detta har blivit väldigt bra implementerat och känns mer som en bonus än att det ska ersätta potions. Omgivningen känns även väldigt dynamisk, atmosfärisk och den spelar in på ett mer taktiskt sätt än i de gamla spelen. I betan var miljön väldigt ensidig. Det ska bli väldigt spännande att se resten av världen.

Haedrig – smeden

Vapen, rustningar och varierat skräp är lite svårt att få en uppfattning om i och med att dessa grejer blir roliga först vid en högre level. Vilket man inte uppnår i betan. Vid första anblick verkar det inte ha skett några större ändringar där, förutom att man har mer översikt över attribut och stats. Men vapen och rustningar får hjälp. Ganska snart träffar man en smed. Denna man, vid namn Haedrig, kommer assistera dig genom spelet. Han kan reparera och skapa rustningar och vapen och dessutom fixa dina sockets. Men det som gör honom spännande är att man kan träna honom till att specialisera sig. Förse honom med material och guld så kan han förse dig med unika vapen och andra varor.

Vad tyckte vi?

”Bra att det liknar föregångaren, trevligt att åter stifta bekantskap med kapellet i Tristram och den något äldre Deckard Cain. Striderna flyter på mycket smidigare än tidigare och att man kan använda sina hotkey-bars till annat än potions är ett stort plus. Detsamma gäller även att föremål nu stackar utan att man måste köpa tomes att ha scrolls i eller fylla sitt inventory med potions. Jag uppskattade även att man kan släppa ner ljuskronor och få stora stenblock att rasa ner över intet ont anande impar och andra onda varelser.”

Varg

”Jag har sett fram emot Diablo III i 10 år. Det man har gått och undrat mycket över är om Blizzard skulle komma med något nytt eller om trean skulle bli som tvåan fast snyggare och med nya bossar. Blizzard har gjort ett bra jobb med att balansera det gamla med det nya. Det är kul, bra miljöer, atmosfär och en massa köttande. Saknar ett skill tree, saknar TP och saknar en utmaning. Visst det är en beta, men som spelet är nu är det väldigt enkelt. Biggest beef: Checkpoints.”

Katrine

”Har längtar efter Diablo III i otroligt många år nu och äntligen är den här och Blizzard lyckas en än gång! Var lite rädd att det skulle bli ett helt nytt spel och dem skulle förlora det som gjorde  Diablo II till dem fantastiska spel som dem är. Underbart spel,känslan ifrån Diablo II är kvar och spelet flyter på väldigt bra. Spelet är mörk, dystert och man känner verkligen att helvetet har kommit upp till jorden. Tyvärr så var betan lite för kort, max leveln var för låg och lite för lätt. Saknar Skill tree  ifrån Diablo II men förhoppningsvis kompletterar runesystemet att skill tree inte finns.  Älskar Betan. Jag tror många kommer köpa Diablo III när det väl har release i 2012!”