”Thorzain, Thorzain, Thorzain, Thorzain” Scenen är väl egentligen klassisk för vilken sportbar som helst. Så det är lite intressant att spana ut genom fönstret och se folks reaktioner när de tittar in på det fullsatta The Crib på Sveavägen en lördagskväll. Vad man höjer ögonen åt är väl egentligen att det som visas på skärmarna inte är hockey eller fotboll. Inte ens wrestling, de fantasifulla smeknamnen till trots.

Klockan är 21.15 och finalen i Dreamhack Invitational: Valencia har precis börjat.På stolen där jag sitter har jag suttit sedan klockan fyra samma eftermiddag i spänd väntan på någonting som är nytt i Sverige. BarCraft. På flera andra platser i Stockholm och Uppsala sitter många för att följa en sport som aldrig tidigare visats på dessa skärmar: StarCraft II.

Att se proffsligor i StarCraft 2 har länge varit populärt på Internet, men det var i USA som det först spred sig till Sportbarer (om vi nu räknar bort Korea). Där prövade en stamkund att visa en StarCraft II Turnering på några av skärmarna vilket visade sig vara mycket populärt och lockade ny publik. Och nu har det kommit till Sverige.

Det är lätt att föreställa sig att det på något sätt skulle vara annorlunda att se StarCraft II på en bar, tillsammans med andra människor. Jag vet inte riktigt vad jag faktiskt hade föreställt mig när saker och ting väl kom igång på The Crib, men atmosfären skulle lika gärna kunnat vara den under en fotbollsfinal. Det diskuteras vilt om vad spelarna borde göra, om huruvida en Viking ska byggas för att kontra Mutas eller vilka spelare som borde varit inbjudna men som inte var det. Under matcherna applåderas skickliga prestationer och i de avgörande ögonblicken kan hela baren hålla andan för att till slut jubla, eller visa sin besvikelse.

Egentligen är det inte speciellt annorlunda att visa StarCraft än vad det är att visa fotboll. Givetvis kommer stamkunderna på de respektive ställena alltid veta vad de vill se, men speciella BarCrafts under kvällar då turneringar visas kommer bli mer vanligt och mer utspritt. Det är mycket trevligt att sitta och diskutera spelare, matcher och taktiker med bordsgrannar. Oftast jämförs även åskådarnas egna ranking, även om det är många som ser på sporten utan att spela den.

Kort sagt så är BarCraft en mycket angenäm upplevelse, med mycket trevliga personer som man möter och talar med. Jag skulle därför vilja ta detta tillfälle i akt att tacka de som satt bredvid mig i baren för mycket trevligt sällskap,  BarCrafts Crew som arrangerat det hela och The Crib som vågade chansa och visa någonting nytt. Om man gillar att se StarCraftmatcher så gillar man helt enkelt utan tvekan BarCraft. Jag kommer absolut att dyka upp på nästa också.