Presentationen utav Prey 2 innebär förutfattade meningar från både mig själv och kollegan Shades (det är inget vi sticker under bordet). Vi vet båda hur man lätt hyper saker i trailers och lovar sjukt häftiga saker för att sedan mer eller mindre bajsa på spelarens förhoppningar och drömmar.

Prey 2 var dock ett av få undantag. För er som såg vår E3 Live-bevakning så visade vi upp trailern (som även finns med längst ner i inlägget) vet ni att man såg Killian Samuels jaga en förrymd brottsling som bounty hunter. Vi fick se massa coola moves såsom, glida, hänga på kanter runt om och självklart sjukt häftiga vapen som gravitationsgranaten och ett lasso som sedan förvandlades till ett energifängelse där du slutligen skickade den jagade till vad vi antog var ett fängelse.

Nog om trailern och mer om presentationen vi fick se, med gameplay från pre-alpha. Killian Samuels blir bortförd utav The Sphere”  i första Prey och efter ett tag vaknar han upp på planeten Exodus och blir där en bounty hunter.
Det börjar med en nyvaken Killian i ett störtat plan. Du ser jorden ovanför dig men är inte helt medveten om vart du  befinner dig. Killian får syn på en patrullerande alien-soldat och drar snabbt upp sin pistol och skjuter. Det är redan här vi märker att spelet skiljer sig en hel del från de sedvanliga Open world-FPS-upplevelserna där ute. För här är inte fienderna speciellt dumma och springer fram för att bli skjutna, nej här gäller det verkligen att ta skydd bakom objekt och det gör du genom att springa, hoppa, greppa eller glida. Dödsanimationerna är mycket snygga och efter fem minuter hoppar vi in en bit i spelet där Killian blivit en Martial på planeten Exodus och jagar förrymda brottslingar åt olika klienter. Killian är dock inte den enda människan på planeten Exodus, vi får även träffa på Tommy som var huvudpersonen i det första Prey-spelet senare.

Innan själva jakten börjar få vi se hur Killian integrerar med sin omgivning och hur många olika vägar det går att ta i spelet. Är du till exempel på rätt plats under fel tid kanske du inte hinner få ut information ur en tjallare då han blir dödad eller råkar ut för en olycka på fyllan och faller över ett räcke eller liknande. Är du däremot i tid och hinner prata med rätt personer under rätta omständigheter så kan du få ovärderlig eller väldigt dyr information om ditt byte. Vi stöter på en tjallare som har en livakt, du blir erbjuden att köpa informationen (under detta tillfälle hade vi pengar men valde istället att skjuta tjallarens livakt och pressa ut informationen ur tjallaren). Detta kommer kosta oss en tjänst får vi snart veta och nu beger vi oss mot den bar vårt byte befinner sig på. Precis som i spel som Mass Effect har man val, och val följs alltid med konsekvenser som i en eller annan form påverkar spelaren under spelets gång.

När vi kommer fram till baren blir det först att scanna området med en av många prylar Killian har till sitt förfogande. Efter ett tag hittar vi vårt byte och texten Wanted alive kommer upp. Detta förklaras även som ett fritt val då man kan spela lite som man vill, men vill man få ut det mesta utav just den delen utav spelet ska man ju helst spela som det är menat. Efter att ha börjat springa börjar vi självklart att springa efter. Underhuggare försökte givetvis stoppa oss men till vårt förfogande hade vi bl.a. gravitationsgranater. Men även här som i resten av spelet gäller det att vara lite taktisk. Att springa rakt fram fungerar sällan och att hoppa upp och att ta tag i en reling för att med en hand hänga fast och den andra skjuta avancerar vi framåt. Till slut springer vi ifatt vårt byte och får tag i honom med hjälp av vårt lasso och här kommer de sista valen i presentationen fram. Självklart vill inte vårt byte åka fast och försöker muta oss med allt möjligt. Men vi är stenhårda och efter lite toryr (vilket kan döda om man inte är försiktig) skickar vi iväg honom till klienten och dör tar presentationen slut.

Kort sagt är Prey 2 ett spel att hålla koll på och både jag och Shades gick ifrån presentationen som små barn hypade på julafton, för kom ihåg; Shades är inte lättimponerad

[pro-player width=’630′ height=’473′ type=’video’]http://www.ctrlaltelite.se/trailers/Prey2gct.mp4[/pro-player]