Efter pressmeddelandet vi fick under Dreamhack var vi självklart nyfikna på att veta lite mer. Därför letade vi upp Magnus Jonsson från Svensk E-sportförening för att få svar på några frågor.

CtrlAltElite: Vi fick tidigare veta att ni har inlett ett samarbete med Dreamhack, men vad innebär detta samarbete?

Magnus: Det innebär i korthet att vi från Svensk E-sportförening kommer gå in och kvalitetssäkra alla turneringar här på Dreamhack. Domare kommer till exempel få en utbildning utav oss och genom det kunna få en licens som visar att de är behöriga domare. Vi kommer se till att Dreamhacks turneringar följer våra turneringsstandarder som säkrar att allting kommer vara rättvist, att det finns regler uppsatta i god tid, helt enkelt kvalitetssäkra turneringarna från alla håll.

CtrlAltElite: Är dessa standarder något liknande till vad man kan se i exempelvis WCG eller är det en egen svensk standard?

Magnus: Vi har självfallet fått influenser från andra delar som vi har sett fungerar, allt ifrån CPL till WCG. Alla i styrelsen har erfarenhet från att arrangera turneringar så vi har erfarenhet av vad som fungerar och vad som inte gör det. Då kände vi att nu när vi slutat vara admins behöver vi sprida vår kunskap vidare och då är detta ett jättebra sätt att få ut den till alla andra också.

CtrlAltElite: Denna standard handlar då om hur man hanterar saker och ting runt spelen och inte om vilka regler som ska gälla i spelen?

Magnus: Precis, vi känner inte att det är vår mandat att bestämma hur Counter Strike ska spelas, vi ser mer på att alla turneringar ska skötas snyggt. Det känns mer rätt att arrangörerna själva får bestämma reglerna för själva spelen, men det klarar också de flesta idag utan vår hjälp. *skrattar*

CtrlAltElite: Har ni precis inlett ert samarbete med Dreamhack eller är det er turneringsstandard som gäller på Dreamhack just nu?

Magnus: Det här kommer att köras i skarpt läge till Dreamhack Winter. Nu på sommaren hanterar vi det som ett informationsevent där vi informerar alla admins om hur det kommer fungera till vintern så att de är förberedda innan Dreamhack Winter drar igång. Vi vill helt enkelt informera de om vad vi vill och varför vi vill göra detta, men samarbetet blev precis klart med alla papper påskrivna så det fanns ingen möjlighet att köra igång redan nu.

CtrlAltElite: Det vi ska förvänta oss är effektivare organisering inom E-sporten i framtiden?

Magnus: Precis, men det handlar inte bara om administrationen och domarna utan det påverkar även spelarna. Om en spelare i framtiden ska tävla på Dreamhack kommer han/hon att behöva vara med i vår förening. På så vis kan vi försäkra oss att vår standard följs även från spelarnas sida. Det är förstås inga svåra regler utan handlar om att man ska uppföra sig i princip, även om den långa versionen står i punktform. Då kan spelarna förvänta sig att domarna följer våra regler samtidigt som domarna kan förvänta sig att spelarna ska göra detsamma, så det helt enkelt blir som det redan är i alla andra sporter. Spelar man fotboll vet man hur man får uppföra sig och man vet att domaren kan det han gör eftersom att han är licensierad.

CtrlAltElite: Du menar att er standard även inkluderar ett mer etiskt regelverk?

Magnus: Vi kommer behöva ta upp saker som dåligt uppförande. Det måste finnas konsekvenser för det. Om någon åker ut ur en turnering är det inte helt oväntat om den blir arg, men går det över gränsen är det värsta som kan hända att man blir utskickad från turneringen, men har man redan åkt ut spelar det inte så stor roll. Då anser vi att man ska kunna bli straffad på senare event och turneringar också. Det är förstås bara grova överträdelser vi pratar om.

CtrlAltElite: Är teabagging fortfarande okej?

Magnus: *Skrattar* Den ligger i en gråzon. Det handlar om att öka seriositeten inom E-sport vilket vi känner behöver göras.

Vi tackade för intervjun och gick skilda vägar. Svensk E-sportförening har funnits sedan 2008 och har vuxit stadigt sedan dess. Hur mycket som kommer vara förändrat till Dreamhack Winter 2011 vet vi inte, men det ska bli intressant att se resultatet av samarbetet mellan de två.