Frostbeule, även känd som Kalle Mörtlund Videkull härstammar från Pajala i Norrbotten och är en ganska normal kille som förutom spel även har ett intresse för böcker, film och musik. En sak som gör honom unik är dock hans oerhörda skicklighet i racingspel där Trackmania har fått störst fokus.

Trackmania har spelats flitigt av Frostbeule sedan det släpptes 2006 men det var inte förrän 2008 som han bestämde sig för att verkligen satsa på e-sport. Då reste han till Portugal för att vara med på sitt allra första LAN. På den tiden hade laget som Frostbeule spelade för inga sponsorer, dock en väldigt hängiven lagledare som betalade resan ur egen ficka för att Frostbeule skulle kunna vara med och tävla. Detta skulle visa sig vara ett ypperligt beslut då Frostbeule vann tävlingen utan några svårigheter och åkte snart vidare till Paris och ESWC Masters för att kvala till ESWC. Detta var starten för en ny stjärna inom e-sport.

När vi frågar om hur många turneringar han har deltagit i blev svaret vagt, men det är inte så konstigt när det rör sig om över 100 turneringar där både ESWC och WCG finns med på meritlistan. Det har även blivit en hel del vinster genom åren men den vinst som Frostbeule är mest nöjd med var förra årets WCG i Los Angeles. Men för att det ska kunna bli några vinster måste man öva en hel del, något som Frostbeule är väldigt medveten om.

TMNF (TrackMania Nations Forever) är ganska unikt i och med att det ständigt släpps nya banor för varje turnering. Så jag brukar oftast träna banorna intensivt i början, sen ju längre tiden går desto mindre tränar jag banorna. Men jag försöker i alla fall träna banor som jag ska tävla på varje dag så man inte glömmer bort dom. Det händer även ofta att jag tränar flera olika ”map-packs” för olika turneringar på samma gång. Då det alltid kommer nya banor i TMNF så är det viktigt att man inte fastnar utan man alltid ser framåt nästa serie av banor.

E-sport är en väldigt viktig del i Frostbeules liv som inte bara gett honom en mängd roliga upplevelser genom resor och evenemang utan även gav honom möjligheten att visa upp den stora talang som han faktiskt har. Att E-sporten behöver växa här hemma är det ingen tvekan om och vad som krävs för det har han definitivt funderat på.

Fler turneringar skulle vara en bra start. Dreamhack känns som att dom har monopol nästan, så det behövs nog lite mer konkurrens tror jag. Sen är det nog också viktigt att det finns en bakomliggande organisation som kan hålla ordning på allt. Som ett Fifa, men för e-sport så att det kan vara på en någorlunda professionell nivå, på så sätt ser den vanliga befolkningen att det är nånting man kan ta seriöst och involvera sig i mer. Sen är det även viktigt med media som finns där för att bevaka e-sporten och bygga upp historier så det blir lite färgrikare och sexigare. Avslutningsvis så tror jag nog också att det är viktigt att spelarna tar sin hobby på allvar och är stolta över vad dom gillar att göra.

Några som också tar E-sport på allvar är StarCraft-spelarna Jaedong, FlaSh och Bisu som trots att de inte bara tävlar i ett annat spel utan även en helt annan genre har blivit en inspirationskälla för Frostbeule och motiverar honom till att fortsätta träna och tävla. En källa som saknades när han precis som de andra barnen spelade fotboll och bordtennis men det var ingenting som föll Frostbeule i smaken. Det var först när han läste om TMNF på ett spelforum som tävlingsinstinkten sakta började vakna till liv. Till en början spelade Frostbeule helt enkelt för att det var roligt men efter ett par månaders konstant spelande blev han upptäckt av den svenska lagledaren för den kommande Nations Cup och blev intagen i laget, vilket också var hans introduktion till E-sport. Senare på hösten samma år lyckades han besegra den första världsmästaren (Carl) i en stor online-turnering vilket naturligtvis motiverade honom till att fortsätta tävla.

Självklart blev vi även lite nyfikna på vad han tycker om lite mer normala och realistiska racingspel som t.ex. Forza eller Need for Speed, men på den punkten var det inga tveksamheter alls.

Nej kan inte säga att dom tilltalar mig särskilt mycket faktiskt. Alla dom spelen är rätt så annorlunda i jämförelse med TMNF som är väldigt unikt. För det första är TMNF ett gratis-spel och det skapades med esport som största fokus vilket inte stämmer för dom andra spelen. Det gör att det tilltalar mig mer då jag främst är inriktad på just esport. Sen försöker TMNF inte alls vara realistiskt på nåt sätt utan är ett väldigt arkad-liknande spel där gameplay är det viktigaste och där det går lika bra att köra med keyboard som med en gamepad vilket gör det väldigt nybörjarvänligt. Det skiljer sig också gentemot dom spelen du nämner genom att det finns en track-editor och det ständigt byggs nya banor för varje turnering. Spelet är alltid i rörelse på det sättet och det finns mycket kreativitet inom communityn. Det finns även olika subgenres inom TMNF. Dom största är Tech, (som spelas mest inom esport). Dirt, Speed och RPG-banor bl.a. Så det finns en enorm bredd. Alla dom här sakerna är det som gör det här spelet till ett sånt bra esportspel och varför det tilltalar just mig så mycket över andra bilspel som Need for Speed och Forza.

Skulle man vara sugen på att utmana Frostbeule är det bästa sättet att lägga till hans användare i spelet (’frostbeule’ och ’frostbeule2’) och helt enkelt hoppa in på den server där han spelar för stunden.
Avslutningsvis frågade vi hur det känns att vara veckans E-Sportsprofil?

Det känns hedrande. Känns bra att det finns dom som även uppskattar att Sverige har många bra e-sportsspelare i olika spel, inte bara i Counter-Strike och Starcraft. Det finns en otrolig bredd och det känns viktigt att dom också får plats, då olika spel kräver olika färdigheter.

Vi vill tacka Frostbeule för att han ville svara på våra frågor och hoppas att ni som läser passar på att testa TrackMania Nations Forever om ni inte redan gjort det. Ett vid en första anblick simpelt spel som kräver bra mycket mer skicklighet än vad man kan tro.