Varje Onsdag kommer CtrlAltElite lista olika E-Sports profiler i olika spel ”alias” Veckans E-Sports profil.

Först ut är Street Fighter IV spelaren Leo ”Yagami” Sundholm som berättar ingående om honom själv, hans passion och hur han kom dit han är idag/ Enjoy

Leo Sundholm är 20 år gammal och studerar spelutveckling på Stockholms Universitet, på fritiden gillar han att läsa serietidningar och äta vegetarisk mat, men allra störst är nog passionen för fightingspel som han spelat på högre nivå sedan slutet utav 2005 i Dragons lair’s lokaler i centrala Stockholm. Där träffade han även lagkamraten: Niklas ”SkatanMilla” Lagerborg som redan då hade tävlat i fightingspel i flera år. Leo började träna med Niklas och detta var början på inte bara en fin vänskap utan även en resa som skulle ta Leo till många platser i världen för att få utöva sin passion.

Leo började spela fightingspelet Street Fighter III och i 2005 gick han från casual spelare mot drömmen att nå toppen. När jag frågar om någon annan sport utövades innan E-Sporten fick jag svaret nej. Men hur kom han egentligen in på E-Sportsbanan?

Street Fighter har jag alltid tyckt varit kul sen jag var väldigt liten och min äldre bror spelade det. När jag sen började hänga på Dragon’s Lair (då för att spela Yu-Gi-Oh!) upptäckte jag så småningom att det fanns folk där som spelade 3s (Street Fighter III: Third Strike) på en hög nivå vilket jag också började göra. Att delta i så mycket turneringar som möjligt blev för mig en självklarhet.
När SFIV släpptes blev jag snabbt en av de bättre spelarna i Sverige. Ganska snart blev jag också upplockad av Druidz och de var då jag började se det jag gjorde som E-sport.

Leo har hunnit delta i en hel del stora Street Fighter IV/Super Street Fighter IV turneringar sedan han började sin E-Sportskarriär. Här är några av dom:

  • Dreamhack Summer 2009
  • Dreamhack Winter 2009
  • Beat By Contest Schweiz 2010
  • World Game Cup Frankrike 2010
  • ESWC Swedish qualifications 2010
  • ESWC finals in Eurodisneyland Paris 2010
  • Dreamhack Winter 2010
  • Super Versus Battle England hösten 2010
  • Beat Em Up Stockholm – SSFIV på Gamex vinter 2010

Niklas ”SkatanMilla” Lagerborg & Leo ”Yagami” Sundholm på Dragons Lair i Stockholm

Sommaren 2009 var det dags att delta i en större tävling och Leo begav sig tillsammans med Niklas till Dreamhack som då hölls i Annexet Globen i Stockholm. Då spelade Leo för E-Sportsföreningen Druidz E-Sport, under Dreamhack Summer 09 kom han på fjärdeplats och det var även här jag träffade Leo för första gången och utmanade honom i Street Fighter IV. Jag lyckades få in fyra träffar (fortfarande stolt över det) men det var även där jag började se och förstå att E-Sport inte bara hette Counter Strike eller Dota. Det fanns ett stort intresse för konsolspel och det var i alla fall 20 spelare på plats som deltog i turneringen. Efter mötet med Leo fortsatte sommaren och jag åkte på semester utan att tänka mer på E-sport. När vintern kom skulle detta drastiskt ändras.

Dreamhack hölls återigen på sin nya hemmaplan Elmia i Jönköping (tidigare hade det anordnats i Borlänge) det var vinter och jag hade aldrig varit på världens största lan förut. Väl där träffar jag på Andreas ”Shades” Westman som dom flesta av er vet vem det är, och vi börjar prata om E-Sport och konsolens uppfart. Här var det final i en stor sal som kallas Dreamarena Extreme som är lite som en bio fast större och mäktigare. Fullsatt med folk och dessutom Street Fighter spelare från hela världen, jag blev minst sagt mycket imponerad och fann mig själv skrikande på Yagami som då kom på tredje plats. Sommaren därefter vann han dom Svenska kvalen för ESWC (Electronic Sports World Cup) och fick åka till Eurodisneyland Paris för att delta i Världsmästerskapen i E-Sport

Även träningspassen är viktiga och dom spelar han oftast på Dragon’s Lair med lagkamraten SkatanMilla och andra fighting-intresserade som hänger där varje onsdag och fredag. Utöver detta spelar han inte mycket. Nu när Arcade Edition släpps väldigt nära inpå DHS11 kommer han spela ganska intensivt för att försöka lära sig spela Yang. Den största händelsen i hans karriär som proffs var när Druidz draftade honom och hade det inte varit för dom hade många turneringar och resor uteblivit. Varje turnering och match ger lärdom som är viktig att ta med sig berättar han, ”självklart är det roligt att komma först men jag spelar för att det är kul”. Leos största vinst är när han och SkatanMilla kom på tredje plats i Beat By Contest där hela Europas elit samt 3 av Japans bästa spelare var med och vi i Team Druidz kom längst av alla heleuropeiska lag och precis över oss var Tokido & Mage från Japan samt Alioune från Frankrike som anses bäst i Europa.

När jag frågar Leo hur viktig E-Sport är för honom svarar han:

Väldigt viktigt. Att spela Street Fighter har blivit en stor del av mitt liv och har lett till att jag fått träffa många människor och rest till platser jag kanske inte skulle åkt till annars.

Han anser även att stora turneringar som är synliga i media och live streamer är en bra väg för Sverige att ta för att stärka E-Sporten då det öppnar ett större intresse hos folk samt hur viktigt det är att ta vara på dom Svenska fightingspelarna som faktiskt är få i Sverige, potentialen insåg han när han hängde på Dragon’s Lair och placerade högt i ranking battles, när jag kom på tredje plats under Dreamhack Winter 2009 insåg jag att potentialen även fanns på den internationella nivån och efter Beat By Contest upplevde han att potentialen växte ännu mer.

Hur ser då Leo på andra fightingspel som Marvel VS Capcom 3 och Mortal Kombat 9 och är det något som lockar honom från Street Fighter?

Det finns många fightingspel utöver SSFIV som tilltalar mig. 3s är det jag började spela seriöst och jag tycker fortfarande det är ett roligt och bra spel. Breaker’s Revenge är en annan favorit, men det är inget jag någonsin kommer spela särskilt seriöst, men det är galet roligt.
Just MvC3 provade jag när det var nytt. Jag tyckte inte det var jättekul och det var ingenting jag ville tävla i. MK9 har jag fortfarande inte hunnit prova. Jag kan tänka mig att det är kul ungefär som Breaker’s Revenge.

Om man nu vill lära sig ett och annat om fightingspel rekommenderar Leo att du droppar förbi Dragon’s Lair i Stockholm där nästan alla fighters hänger, och du även har möjligheten att spela mot en och annan kändis.

Som avslutande fråga så undrar vi på CtrlAltElite givetvis: Hur känns det att vara veckans E-Sport Profil?

Kul! Jag tycker alltid det är väldigt härligt att se att fightingspel växer som e-sport och riktigt bra att CtrlAltElite hjälper till att bidra till det!