”Mass Effect 2 är det mörka mitt kapitlet i trilogin,” uttalade sig flera människor inom Bioware inför releasen av CtrlAltElites Game of the Year 2010, och det är svårt att inte hålla med om vad som sades. Spelet börjar med att hela Shepards team separeras och när allt väl återupptas har den respekt och lagkänsla Shepard byggt upp som bortblåst. När spelet timtal senare avrundas är detta fortfarande ett faktum och även om Shepard lärt sig mycket nytt om vad som komma skall och fått ett helt nytt lag av gamla och nya kompanjoner, så är den liggande känslan om något ännu tyngre än den var när äventyret inleddes.

The Arrival är den fjärde nedladdningsbara expansionen för Mass Effect 2 och är tillsammans med Lair of the Shadowbroker en av de två expansionerna som har vad som kan anses en viktig handlingsrelaterad anknytning. Shadowbrokers handling är nästintill oumbärlig för den som älskar handlingen i Mass Effect-serien och The Arrival är nästan lika bra. När handlingen upptas blir Shepard kontaktad av Admiral Steven Hackett som ger Shepard uppdraget att ensam bege sig till en Batarian-bas för att ta reda på vad som hände med Dr. Kenson, en vetenskapskvinna som tydligen studerade en Reaper-relik som de hittat.

Spelmässigt är The Arrival en klassisk bit Mass Effect, vilket allvarligt talat är en mest negativ bemärkelse vid detta lag, i alla fall när man talar om DLC. Standarden har än så länge varit att dela upp handlingen med actionmoment som ofta känns som om de existerar enbart för att förlänga speltiden till vad som kan anses prisvärt och med detta i åtanke skulle jag vilja påstå att The Arrival är den sämsta delen i de nedladdningsbara paketen till Mass Effect 2. Stolen Memories var ett spionuppdrag, Overlord utspelades på en annorlunda miljö och hade fordonssegment som delade upp de skjutgladare ögonblicken, och Shadowbroker hade en (hemsk) jakt genom en hårdtrafikerad Illium-stadsdel. Även om både Overlord och Shadowbrokers fordon var svårkontrollerade och sorgligt nog de svagaste tekniska aspekterna i båda paketens utbud så var de i alla fall någonting nytt och annorlunda. The Arrivals enda riktiga nyhet är att Shepard för första gången får spendera hela uppdraget solo, vilket ger uppdraget en mer personlig ton.

Utan att avslöja vad som händer ska det sägas att The Arrival i princip existerar för syftet att agera som en brygga mellan handlingen i del två och tre i trilogin, och till viss del görs detta med bravur. I The Arrival blir det klart att för att vinna detta krig som nu har nått galaxens dörr, måste stora uppoffringar göras, vilket lägger en klar betoning på vad som förmodligen väntar i den sista delen av trilogin. Dock är det en besvikelse att ens val runt dessa stora beslut är enormt begränsade, då det bara finns ett sant ”slut” på handlingen.

Även om handlingen i The Arrival är intressant och uppenbarligen har betydelse inför Mass Effect 3 så är det frustrerande att det erbjuds så lite spelmässiga nyheter. Dessutom är längden på uppdraget drygt en timme och utav det är majoriteten actionsekvenser som är uppdelade med lite dialog. Dock lyckas Bioware skapa en trovärdig upptrappning till Shepards tuffaste utmaning och Shepard som karaktär kommer knappast ifrån affären oberörd.

Jag vill älska The Arrival lika mycket som Lair of the Shadowbroker, men det vore en lögn att påstå att så är fallet. Där Shadowbrokers handling var fokuserat på att återuppta en gammal relation och ta den framåt är The Arrival fixerat på att lägga räls för en av vinterns största spel. Dramatiken fungerar utmärkt när det verkligen gäller och även om det inte finns några stora moralbeslut att göras så är handlingen engagerande. Mitt problem med The Arrival är helt enkelt att spelmomenten mellan de handlingsmässiga delarna är för lika de som spelaren tagit sig igenom tidigare, och i all ärlighet erkänner jag att om inte Lair of the Shadowbroker existerat skulle betyget på The Arrival varit högre, men jag är fortfarande förväntansfull inför Shepards nästa uppdrag och The Arrival gjorde sitt jobb någorlunda bra. The Reapers are here? Bring it on!

Mass Effect 2 Arrival DLC

7

Grafik

7

Ljud

8

Spelbarhet

8

Hållbarhet

5