Något jag ibland har funderat över, är det här med MMORPGs… Hur var de då? Och hur är de nu? Är det stor skillnad förutom vissa otroligt stora grafiska framgångar? Eller ser kontentan av spelen fortfarande likadant ut?  Vi tar oss en titt tycker jag.  Jag var personligen rätt sen in i MMORPG-världen, kan nog säga att World of Warcraft var mitt första MMORPG. Det finns ju dock en hel del gamla MMO’s som väcker sköna minnen hos oss fantaster.

Ultima Online blev ett av de MMO’s som banade väg och satte en del riktlinjer för MMO’s som används än idag. Musiken i spelet sägs ha varit storslagen, och spelare greppades av känslan som den gav i musik och gameplay. Dess medeltidsvärld och känslan lockade mycket spelare. 2003 var guldåret för UO, med ett antal expansioner i bakfickan och med 250’000 registrerade aktiva spelare. Det är 13 år sen nu det släpptes, och då var det för alla nyfrälsta MMO:are fantastiskt. Du kunde chatta med dina vänner OCH spela samtidigt, utan att tabba ut. Vilken grej! Trots att UO banade väg för kommande mmos så var det faktiskt inte först. The Realm och Meridian 59 var före.

Nästa stora MMORPG som kom ut på markaden var såklart Everquest, eller kort och gott EQ. Spelet släpptes i mars 1999 och var inspirerat från det textbaserade MUD-spelandet och traditionella rollspel med papper och penna. Jag vet att det finns många därute som gjorde sina Dark Elf’s och en del tyckte det var otroligt roande att tex vara osynlig och bra gömma sig i flera timmar ute i skogarna i spelet. Everquest blev snabbt väldigt stort, och det är ett stort spel bara i sig. 16 olika raser som man kunde kombinera med de olika klasserna som fanns att spela. EQ II släpptes 2004, och det spelet provade jag faktiskt på, men det blev inte mer än så faktiskt, även om jag tyckte det var roligt.

Efter detta har även stora spel släppts, som Asheron’s Call (november 1999), Dark Ages of Camelot (oktober 2001), Final Fantasy XI (Maj 2002), EVE Online (2003) och sist, men långt ifrån minst, World of Warcraft som släpptes i november 2004. Finns ju en uppsjö av andra MMO’s som också har släppts, Age of Conan, Lord of the Rings online, Age of Conan för att bara nämna några.

Det är när jag skriver det här som jag ångrar lite att jag inte satte mig in i spelvärlden tidigare, även om jag har spelat mycket spel i mina dagar, men inte just MMO’s. Även om jag sitter på en hel del spelminnen från tex The Lost Vikings, Myst, gamla Tekken 1-3 och spel till Sega Master Systems a al Alex The Kidd.

Min käre vän Thomas delade med sig av lite spelminnen han hade när det kom till MMORPGs;

Jag minns t.ex när jag och två goda vänner spelade ett spel vid namn: Star Wars Galaxies. En av mina vänner hade precis låst upp möjligheten att kunna bli en Jedi och jag och min andra vän var Bounty Hunters. Så vi bestämde oss för att rollspela att vi var på jakt efter denna Jedi och sökte igenom en hel planet för att hitta honom. När vi väl kom till staden så spelade folk med direkt. Alla visste att vi rollspelade… Gamla goda tider. Och ja, jag vet att folk rollspelar i spel som t.ex World of Warcraft, dock vågar jag påstå att känslan inte är i närheten mot vad den en gång i tiden var.  Jag sitter fortfarande och vågar hoppas och drömma om att något nytt MMORPG ska slå väck dessa väggar mellan PvE och PvP och kasta in något för alla RP lovers där ute. Vilket detta spel kommer att bli kan bara tiden avgöra men en stark känsla säger mig att det kan även denna gång involvera Star Wars universumet.
-Thomas Larsson

Då det tillförs nya MMORPGs hela tiden till marknaden, och några som vi har sett fram emot mycket här på redaktionen är bland annat Warhammer 40’000 Dark Millenium Online, Star Wars: The Old Republic och nu har ju alla WoW-spelare där ute fått sin World of Warcraft; Cataclysm att leka runt i. Även ni FF-fans har ju fått Final Fantasy XIV, woho! Det kommer massor med betatester här i 2011, som vi även ser fram emot lika mycket som de färdiga spelen.

Man kan nog säga att MMORPGn har ändrats en del, men jag anser att har du en gång fastnat för något MMORPG så är du nog rätt så fast ett tag. Jag som given MMO:are  gillar tex även konsolspel och sällskapsspel. Man brukar ju säga att omväxling förnöjer, men jag är mina MMORPGs trogen och kommer inte ge upp dem i första taget. Dock så bangar jag inte på ett race i Forza eller slåss med någon i Streetfighter.

Och nu när Blizzard har annonserat ut att sitt nya MMO så ser jag fram emot det också såklart. Dock så har man ju väntat på Diablo 3 nu ett tag, så vi får se vad MMORPG-världen kommer bjuda oss på här i framtiden!

Game ON!