Från början så var den här samlingen inte alls planerad att släppas. Under förra året gjorde dock Sony och Santa Monica Studios en ren chansning några månader innan releasen av ”God of War III” och släppte därför ”God of War Collection” som innehöll de två första spelen i serien i uppiffade versioner med stöd för 720p, 5.1-ljud och högre upplösning på vissa texturer. Tanken var att de som inte tidigare spelat den här serien nu skulle få chansen att ta till sig handlingen innan de gav sig på den tredje delen.  Det bör knappast nämnas att detta blev en otrolig succé och både de som spelat spelen på PlayStation 2 samt de som inte tidigare testat Kratos båda äventyr inhandlade den här samlingen. Två fantastiska spel till halva priset av vad ett nytt spel kostar kunde knappast ses som en dålig affär!

Efter denna försäljningssuccé avslöjade Sony att ”God of War Collection” bara var början och varumärket ”HD Classics” registrerades och nu har alltså turen kommit till den luriga tvättbjörnen Sly Coopers tre äventyr att få en finputsning innan den fjärde delen släpps.

Screen-Shot-2013-02-05-at-3.17.02-AM

Originalet ”Sly Cooper and the Thievius Raccoonus” släpptes i Sverige i början av 2003 och fick ta emot stående ovationer från både vanliga spelare och recensenter och äventyret hann knappt ta slut förrän folk började skrika efter en uppföljare. Spelet var något så unikt som en blandning av ”Super Mario 64”, ”Metal Gear Solid” samt diverse actionspel, utvecklaren Sucker Punch kallade det för ”Stealth Platforming” vilket är en mycket bra beskrivning på vad man kan vänta sig i hela den här trilogin.

Dessa tre spel var fruktansvärt snygga rent grafiskt när de släpptes men hur står de sig nu, sju år senare? Mycket bra kan jag intyga, varken grafiken eller gameplayet känns ett dugg föråldrat, det känns snarare som en frisk fläkt igen att få uppleva dessa äventyr emellan alla First Person Shooters som släpps var och varannan månad!

Det jag gillar med dessa spel är framförallt hur välskriven och humoristisk handlingen faktiskt är. Sly Cooper måste i det första spelet tillsammans med sina vänner Bentley och Murray hitta de försvinna sidorna av  tjuvmanualen Thievius Raccoonus som stulits av ett gäng oärliga typer och det är framför allt dessa bossar som i berättandet framställs med en mycket humoristisk ton. Det refereras bland annat till ”Gudfadern”, den Amerikanska Södern och allt däremellan! Den stora behållningen är dock att spelen är så pass smart konstruerade att både gammal som ung kan ta del av handlingen och skratta åt någonting. De två andra spelen i serien följer samma ton och har en liknande handling men engagerar fortfarande lika mycket då de innehåller helt andra intressanta bosskaraktärer.

sly-collection-playstation-3-ps3-002

Det första spelet i trilogin är uppbyggt mer kring att ta sig runt olika banor medan de två senare spelen är kraftigt influerade av ”Grand Theft Auto III” som släpptes i samma veva. De är alltså mer inriktade på så kallat ”Sandbox Gameplay” där du rör dig fritt och kan göra lite som du vill medan du utför olika uppdrag som är markerade på en karta. Kort sagt så är hela trilogin mycket varierad och inget spel är det andra likt rent spelmässigt vilket kan känna skönt då man inte tröttnar i första taget.

Detta är som sagt mycket genomtänkta konverteringar av originaltrilogin men det känns tydligt att det andra spelet är det som Sanzaru Games har ägnat minst tid åt att finputsa då det är fullt av buggar samt att ljudmixen är under all kritik. Ibland får spelet för sig att försöka byta till DTS-ljud när man startar vilket resulterar i att det blir helt tyst då spelet inte innehåller något sådant spår överhuvudtaget utan endast Stereoljud. Jag fick flera gånger starta om hela min ljudanläggning när jag spelade igenom tvåan på grund av detta. Flera gånger hände det även att bilden frös sig helt och hållet vilket också resulterade i omstart av hela konsolen. Det är möjligt att detta kommer att åtgärdas med en framtida Patch men det är ingenting man kan räkna med. Den andra delen i trilogin var en ren frustration att ta sig igenom stundtals tack vare dessa problem och det är inte acceptabelt!

sly-collection-playstation-3-ps3-006

”The Sly Trilogy” var ändå en mycket behaglig upplevelse att spela igenom och att få tre av världens bästa 3D-plattformare till lite mindre av vad ett nytt spel kostar är den bästa dealen sedan ”The Orange Box” och jag tvivlar starkt på att någon som köper detta skulle bli missnöjd! Dessa spel passar som sagt både de lite yngre spelarna då svårighetsgraden är ganska enkel och de äldre då humorn innehåller så mycket referenser.

Om alla samlingarna i ”HD Classics”-serien kommer vara så här välgjorda så finns det hur många skäl som helst att köpa om spelen på nytt oavsett om man äger dom till Playstation 2 eller ej!

 

The Sly Trilogy

8

Grafik

9

Ljud

6

Spelbarhet

9

Hållbarhet

8