Varför blir man fortfarande hackad?

CtrlAltElite var på ett föredrag som hölls av David Jacoby från Kaspersky Lab som är ett företag som säljer antivirus program i fredags och fick höra lite om varför man blir hackad än idag trots att man har ett bra antivirus program.

Hackers har under många år tagit sig in i konton och mera, men hur bär de sig åt? Vi ser hur folk stjäl kreditkortsnummer och annan känslig personlig information och varför tycks det att vi alltid ligger steget efter hackers?  Många stora företag har blivit hackade genom åren och många blir och kommer att bli det.

Ett utav de vanligaste anledningarna till att man blir hackad är svaga lösenord. Förvånande många använder enkla lösenord som namn på olika populära händelser. Det är inte ovanligt att många personer också samma lösen ord från person till person, många tror kanske att ”sommar90” eller ”Hultsfred1999” eller liknande är ett bra lösenord, men det finns många ”populära” lösenord som hackers testar sig fram med. Så undvik att kalla lösenords efter händelser eller annat.

David fortsätter vidare med att förklara att endast ha det fetaste antivirus programmet eller brandväggen inte räcker. För det är väldigt sällan som Hackers anfaller något direkt eller att systemet är ordentligt säkrat.

De första steget för hackers är informationsinsamling. För att komma åt information om t ex, en specifik person som kanske står på kontaktinformationen som Admin till en hemsida eller liknande så kan hackers kanske inte direkt hacka den hemsidan bara för att den är väldigt skyddad. Men det många inte tänker på är att många registrerar mycket information om sig själv på andra mycket lägre skyddade sajter t ex Forum. Genom att hacka dessa sämre sajter kan en hacker kartlägga dina mest använda lösenord/användarnamn och på detta sätt kan de få tillgång till bättre skyddade platser genom att utnyttja dessa sårbarheter. Ett sätt att skydda sig är att variera och använda olika lösenord och användarnamn.

Så även om detta kanske inte svarar alla sätt hur en hacker kan ta sig in i dina konton eller annat så får man i alla fall en liten inblick i hur de bär sig åt.

Det bästa sättet är kort sagt att vara försiktig och att använda växlande och starka lösenord. Så, stay safe!