Under Dreamhack samlas nu ett flertal av världens bästa StarCraft-spelare för att kämpa till sista man och självklart vill även vi se vem som kommer att komma segrande ur striden. För detta evenemang har tom den kända castern Day 9 tagit sig hit tillsammans med Apollo för att ge oss ordentliga analyser om vad som händer under matchens gång.

För er som inte kan vara här ska vi göra vårt bästa för att förmedla vad som har hänt under turneringen.

Turneringen går till så att grupper om fyra spelare kommer möta varandra. Vilken bana som spelas bestäms genom att spelarna turas om att banna varsin bana tills dess att bara en är kvar och detta gör att spelarna själva kan välja bort ofördelaktiga banor.

Enkla regler men ändock viktiga att komma ihåg. När vi nu har tagit upp de kan vi börja fokusera på hur matcherna spelades.

Match nr 1 White-Ra (Protoss) VS Thorzain (Terran)
Bana: Xel’naga Caverns

Inte helt oväntat inleder spelarna med varsin tidig scout och kör på en ganska standard och säker build tills dess att Thorzain har byggt upp en mindre armé Marines och Marauders och försöker sig på en tidig push som dock krossas totalt pga att White-Ra använder force fields mycket effektivt. Thorzain passar då på att expandera till sin natural expansion och skapar snabbt fyra bunkrar för att försvara denna och ingången till huvudbasen. Under tiden techar White-Ra och skaffar sig ett par immortals som försvar. Thorzain bestämmer sig för att ta sönder stenarna som blockerar vägen till nästa expansion samtidigt som White-Ra gör detsamma.

Nu bestämmer sig White-Ra för att pusha och har även ute en Observer vid Thorzains nya expansion och kan då hindra honom varje gång Thorzain kommer för nära med sitt Command Center med hjälp av ett par Colossi. Thorzain bestämmer sig för att skaffa ca 14 Vikings som svar på dessa samtidigt som han försöker sig på en väldigt sen Reaper harass på White-Ras probes, men den planen stoppas med en gång. Nu händer något som jag önskar att jag kunde beskriva bättre. White-Ra lyckas lura Thorzains armé att följa efter honom till den nedre expansionen varpå han använder sina blink stalkers och Colossi för att springa förbi Thorzains armé på höger sida ända upp till hans huvudbas. Med hjälp av några välplacerade forcefields på rampen köper sig White-Ra tillräckligt mycket tid för att förstöra nästintill allt som Thorzain har i sin bas och vi ser nu ett GG från Thorzain. White-Ra har vunnit första matchen och trots bra spel från Thorzain är han nu helt utslagen ur turneringen.

Match nr 2 MadFrog (Zerg) VS elfie (Protoss)
Bana: Lost Temple

MadFrog inleder matchen bra med en overlord som lyckas scouta i rätt riktning på en gång vilket inte båda gott för elfie som satsar på en snabb expansion. Madfrog ser sin chans och attackerar med nästintill allt han har dvs ett par zerglings och ett gäng drones. På något vänster lyckas elfie överleva MadFrogs push med hjälp av cannons och riktigt smart defensiv placering av sina byggnader. Nu försöker elfie göra en egen push med ett par zealots och gör en pylonblock på MadFrogs ramp i hopp om att förstöra hans expansion men tyvärr har han inte stark ekonomi nog och vad som såg ut att vara en farlig push snubblar en bra bit innan målgången och vi ser GG. MadFrogs aggressiva spelstil har återigen lönat sig.

Match nr 3 White-Ra (Protoss) VS MadFrog (Zerg)
Bana: Shakuras Plateau

Inledningsvis väljer White-Ra att inte bygga en wall trots att han spelar mot Zerg och under tiden satsar MadFrog på ett extra hatchery inom huvudbasen men inte helt oväntat blir detta scoutat av en liten probe. MadFrog fortsätter sedan med att expandera så fort som möjligt och med hjälp av Zerglings jagar han bort en Stalker som försöker smita sig in i hans bas. White-Ra börjar bygga en defensiv mur vid sin expansion men MadFrog har inga planer på att ta sig in den vägen utan hans Zerglings jobbar för fullt med att slå sönder stenarna vid White-Ras bakdörr samtidigt som han uppgraderar sina markenheters attackstyrka.

White-Ra börjar gå ut med sin armé för en attack men han vänder snart tillbaka då en Nydus Worm dyker upp vid hans bakdörr och en bunt Zerglings strömmar ut. MadFrog lyckas göra en hel del skada men White-Ra lyckas försvara sig och börjar sedan inleda sin motattack på en gång. MadFrog förväntar sig detta och börjar bygga Spinecrawlers, men dessa hinner inte bli klara innan White-Ra är framme och förstör hans expansion. Fler zerglings attackerar ur en ny Nydus Worm i White-Ras huvudbas och nu är frågan vem som kan förstöra mest på kortast tid. Under tiden smyger MadFrog ut ett par Drones som han har gömt i sin Nydus Worm och försöker bygga upp en ny bas. White-Ra lyckas dock hitta den här basen och de sista av hans arméer städar upp det lilla som MadFrog har kvar vilket leder till GG. White-Ra går vidare från vad som kan vara dagens absolut roligaste match.

Det här var bara den första gruppen StarCraft-matcher som kommer spelas under Dreamhack och med en så pass stark start kan jag knappast bärga mig för hur matcherna kommer se ut längre fram i turneringen.