Denna Recension är skriven av Kristin (Nilsdotter Isaksson) som tidigare varit Spelskribent på Jönköpings posten.

Jag vaknade i morse med en grym träningsvärk i ben och armar efter att ha tillbringat ett par timmar på en bräda och susat ner för vinterbackar och vattenfall i spelet CrossBoards 7 från Konami. Du spelar dig igenom några trial-backar och lär dig rörelserna innan du får tillgång till de riktigt utmanande banorna. Där flyger du inte bara genom stora sanddynor utan också får tampas med grodlika motspelare som inte tvekar att använda fula trick mot dig. Med tiden och beroende på hur väl du lyckas så får du också tillgång till nya brädor med olika tekniska egenskaper och andra figurer att spela. När du senare i spelet jagar sekunder kan valet av bräda avgöra om du går vidare eller inte.

4.jpg

Du spelar i någon slags monstervärld med starka färger och gulliga figurer som skjuter ljusbollar på dig medan du åker. Motståndet från dina antagonister ligger dock på en ganska ofarlig nivå och utmaningen ligger istället i att trixa dig igenom skarpa svängar och höga hopp. Den gulliga världen till trots – det är ett stenhårt spel.

Avancerat? Nej, inte direkt. Ingen avancerad story eller kluriga uppdrag. Utmaningen ligger i att stå upprätt på din bräda. Spelet är från 7 år och det passar utmärkt som familje-, eller partyunderhållning i multiplayermode. Dottern på tre år klarar av de allra lättaste banorna, men tappar fokus och koncentration under de längre. Mamman på trettiotre år, d.v.s.  undertecknad, har istället för mycket fokus på att ta sig ner och inser först i efterhand att hon har stått allt för länge i en alltför avancerad fysisk position.

Adrenalinnivå? Mellan. Spelet i sig innehåller inga stora överraskningar eller plötsliga läskigheter, men det är ett tävlingsmoment som triggar och där man gärna vill pröva sig själv, om och om igen.

screen9_large

Utmanande? Enormt.  Vill du vinna spelet så får du kämpa ordentligt för det. Att värma upp och dricka ett par glas vatten innan är att rekommendera innan du ger dig av nerför backarna. Du tänjer och vrider kroppen i olika positioner för att hålla balansen och innan du vet ordet av så har du givit dig på en halv baklängessaltomortal i vardagsrummet. Du blir trött, svettig och andfådd.

CrossBoard 7 bygger på Kinectsystemet. Innan du sätter igång spelet så scannas din kropp av genom Kinectkameran och de rörelser du sedan utför i ditt vardagsrum är de rörelser din crossboardåkare gör i spelet.  Detta system fungerar bättre och sämre beroende på spel, men i CrossBoard fungerar den kontrollen mycket bra. Din avatar svarar snabbt på dina rörelser och även om du ibland måste överdriva en rörelse för maximal effekt så tillför det bara en större utmaning.

Det är en bra mix av banor. Det finns väldigt långa och väldigt korta, enkla och avancerade. Miljöerna är tillräckligt spännande och varierande där varje bana har sina egna utmaningar som du behöver matcha rätt bräda till. I takt med att fler avancerade banor låses upp så ökar banornas utmaningar och du får arbeta mot vädrets makter eller elakare motståndare. Vissa banor kräver en stor rörlighet, så en öppen plats framför tv:n är ett måste.

screen1_large

CrossBoards 7 är på grund av den fysiska kontrollen inte ett spel som klistrar fast spelaren timme efter timme vid skärmen, men efter ett par timmar har man hunnit spela sig igenom ett antal banor, och därmed givit sina muskler en riktig genomkörare.

Bra träning och ett bra spel som är väl synkat till Kinect-tekniken. Varning för svår träningsvärk bara!

 

Crossboard 7

7

Grafik

7

Ljud

6

Spelbarhet

9

Hållbarhet

6