Så var det här. Call of Duty Black Ops, spelet som kom efter Activision och Infinity Wards bråk. Har Treyarch hållit fanan högt eller ligger här en hund begraven?

Call of Duty:Black Ops är inget annat än ett mästerverk. Rakt igenom från början till slut, sättet spelet berättar historien och tar dig som spelar på en resa i det undermedvetna på ett sätt som sällan skådats (iaf i spelväg). Jag skulle till och med våga gå så långt att säga att detta är det bästa Call of Duty spelet någonsin. För det blir svårt att toppa detta.

Du är Alex Mason en CIA agent vars resa du får följa från 1961 till 1968 och sättet Treyarch berättar detta scenario är allt annat än vanligt. Du sitter fastspänd i en stol och blir förhörd under spelets gång, medan du får spela igenom Masons minen och vad som utspelar sig från ryska fångläger ,Vietnam och lite därefter är en resa jag sent kommer glömma. Spelet är extremt välgjort och våldsamt, Att sitta fast i ett fångläger i Ryssland för att sedan ta sig ut med en rostig kniv som vapen känns inte bara obehagligt utan även mot alla odds.

Mot alla odds är precis den känslan spelet förmedlar, du känner dig aldrig mer utrustad än dina fiender och även om ai’n inte är perfekt är den bättre än i många FPS spel som finns ute idag. Att inte sikta utan skjuta fritt går inte då dör du bara, att rusha ut och leka rambo resulterar i samma härliga öde, nej du måste vara taktiskt och precis som olle sa till mig när jag whinade i mobilen att jag konstant dog så gäller här, skjuta,cover, ta mark, cover, skjuta osv. Rösterna känns väldigt verkliga och övertygande, här finner vi även rapparen Ice Cube i rollen som korpral Bowman. Jag kan starkt rekommendera att du lirar igenom spelet antingen med 5.1 ljud system eller Steelseries  Spectrum 5XB headset till Xbox360. För ljudet i detta spel inräknat röster, musik och ljud effekter är fenomenalt bra!

Platserna du besöker som jag tidigare skrev är varierande och det känns aldrig repetitivt eller långtråkigt. Cuba, Vietnam, Ryssland för att nämna några. Fordonen i spelet känner kanske dom flesta redan till då spelet nu funnits ute i fyra dagar, men för er som inte vet kan jag dra en kort genomgång. Dom flesta känner säkerligen till Helikoptern som är styrbar, men vi finner även motorcykel, jeep och tank genom spelets gång. Jag vill inte spoila och gå in för mycket på något ämne egentligen då detta är ett spel som absolut bör upplevelse själv.

Lite längre in i spelet får du infiltrera en rysk rymdraket bas som slutar med kraftiga smällar och vid det tillfället förstod jag verkligen hur mycket tid, kärlek och framför allt press av förväntan av fans Treyarch känt. För dom måste det kännas  sjukt bra att verkligen ha lyckats med spelet och inte behöva känna sig ”jämförda” med Infinity Ward. För om det är nåt gamers gör förutom att whina är det att jämföra  ”varför är inte det här med i spelet” och det var bättre förr” är fraser man ofta hör eller läser på internet. Men det var inte bättre för, tyvärr i detta fall är det inte så och Black Ops är det bästa FPS spelet jag spelat på år och dagar. Ta då i akt att jag älskar Battlefield serien högt men Bad Company 2 bjöd aldrig riktigt på den där medryckande känslan i single player läget.

Det smäller på bra under spelets färd och för den som gillar vapen kan jag säga att det finns en hel drös coola sådana. Här finner vi allt från den sedvanliga AK47:an till armborst med explosiva pilar i. Spelet är på sina ställen skitigt och mörkt vilket jag tycker skapar en återspegling om hur det antagligen faktiskt var att springa runt i Vietnams djungel eller krypa i dom grävda tunnlarna. Våldet är brutalt och rått i Black Ops och jag kan förstå varför både Japan och Tyskland valt att censurera det, samtidigt tycker jag att det är upp till var och en att välja (Vi har ju faktiskt PEGI märkningar på spel) jag skulle t ex inte låta min kollegas son på fem år spela Black Ops. Men det tillför autenticitet i spelet och utan våldet som spelet innehåller skulle det falla pladask. Jag förstår hur Treyarch tänkt när dom programmerat spelets våldsammaste scener och jag förstår att det är för att berätta något mer vuxnare, skitigare, blodigare. Treyarch har lyckats med det och det är jag glad över. Kontrollen sitter även den som tidigare och har man spelat något tidigare Call of Duty känner man igen sig här. Jag har hört folk som klagat på sensitiviteten men det går ju faktiskt att ändra i options. Kontrollen känns aldrig seg eller stel och man känner sig konstant delaktig i spelandet även när det är skriptade events som du inte kan styra.

Sist men inte minst har vi Multiplayer delen. För er som älskade Natzi zombies från World at War kan jag glädja er med att berätta att dom är tillbaka, denna gång ännu roligare och bättre. Multiplayer läget som är online är polerat och finslipat. Inte en enda bugg har jag stött på dom timmarna jag har fått min röv given till mig av andra spelare som totalt dominerat. Men det gör inget för Call of Duty är ett spel för dom inte ger upp, dom som vägrar låta sig ägas, dom som övar tills dom blir ess. Nytt till mutiplayer läget finner vi custimization som gör att du kan byta utseendet på din karaktär. Nu kostar uppgraderingar pengar som du får genom att ta olika kontrakt. Dessa kontrakt kan vara allt från att skjuta två fiender på avstånd till 25 kills med ett specifikt vapen osv.

Black Ops håller och ger verkligen valuta för pengarna. Bli inte förvånade om ni ser det som ett utav julklappstipsen på listan vi kommer ge er i nästa vecka. Sist men inte minst. Du trodde du kände till Call of Duty, men Black Ops vänder upp och ner på din syn av serien. Gå INTE miste om detta mästerverk för då går du miste om ett av 2010 bästa spel.

 

Call of Duty: Black Ops

9

Grafik

9

Ljud

8

Spelbarhet

8

Hållbarhet

9